Maja industrijski izdelki v območju evra spet cenejši, v Sloveniji dražji

0

Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so se maja na mesečni ravni v območju evra znova znižale, tokrat za 0,1 odstotka, v celotni EU pa se v povprečju niso spremenile, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji so se cene industrijskih izdelkov v petem mesecu glede na predhodni mesec okrepile za 0,3 odstotka.

V območju evra so se cene v energetskem sektorju maja v mesečni primerjavi znižale za 0,6 odstotka, cene dobrin za vmesno porabo pa za 0,1 odstotka. Cene investicijskih dobrin in trajnih dobrin so se medtem okrepile za 0,1 odstotka, cene netrajnih dobrin pa za 0,2 odstotka. Cene v industriji brez energetskega sektorja se niso spremenile.

V EU so cene v energetskem sektorju zdrsnile za 0,3 odstotka, cene dobrin za vmesno porabo pa za 0,1 odstotka. Cene trajnih dobrin se niso spremenile. Cene investicijskih dobrin so se medtem zvišale za 0,1 odstotka, cene netrajnih dobrin pa za 0,2 odstotka. Cene v industriji brez energetskega sektorja so porasle za 0,1 odstotka.

Med državami članicami so maja glede na april največje padce cen industrijskih izdelkov pri proizvajalcih zabeležili Luksemburg (-en odstotek), Grčija (-0,8 odstotka) in Latvija (-0,6 odstotka), največjo rast pa Ciper (+2,4 odstotka), Madžarska (+0,8 odstotka) in Češka (+0,5 odstotka).

Na letni ravni so se cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v evropski denarni uniji maja zvišale za 1,6 odstotka, v osemindvajseterici pa za 1,9 odstotka. V Sloveniji je bila rast 2,2-odstotna. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen