London popolnoma podpira do Trumpa kritičnega veleposlanika

0

Vlada britanske premierke Therese May je ponovno poudarila, da popolnoma podpira svojega veleposlanika v Washingtonu Kima Darrocha, ki je bil v diplomatskih depešah kritičen do administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa. V Londonu so to sporočili, potem ko je Trump tvitnil, da se ne bo več ukvarjal oz. delal z njim.

“Sir Kim Darroch ima še naprej polno podporo premierke,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v ponedeljek pozno zvečer sporočil njen tiskovni predstavnik. Poudaril je tudi, da je London Washingtonu dal vedeti, da se zaveda, kako “nesrečna” so razkritja diplomatskih depeš. “Selektivni izseki, ki so pricurljali v javnost, ne odražajo tesnih vezi in spoštovanja, ki ga imamo v naših odnosih z ZDA,” je dodal.

Obenem pa je tiskovni predstavnik Mayeve izpostavili, kako pomembno je, da lahko veleposlaniki posredujejo iskrene, neolepšane ocene politike v državah, v katerih službujejo. “Velika Britanija ima poseben in trajen odnos z ZDA, ki temelji na naši dolgi zgodovini in zavezi skupnim vrednotam in tako bo še naprej,” je dodal.

Na Downing Streetu so že po prvih odzivih Trumpa na v nedeljo razkrite depeše povedali, da se premierka ne strinja z ocenami Darrocha, a da mu popolnoma zaupa. Vlada je obenem sprožila interno preiskavo o uhajanju depeš, prav tako pa je h preiskavi pozvala policijo.

Čeprav je Trump zatrdil, da se ne bo več ukvarjal z britanskim veleposlanikom, se je danes znova oglasil. “Prismojeni veleposlanik, ki ga je Velika Britanija podtaknila ZDA, ni nekdo, nad katerimi bi bili navdušeni, zelo neumen možak,” je zapisal na Twitterju. Znova se je spravil tudi na britansko premierko Mayevo glede brexita, ki da se je “tega lotila nespametno in ga ni mogla izvesti. Katastrofa!”.

Veleposlanik Darroch je v razkritih depešah, ki jih je v London pošiljal od leta 2017, med drugim zapisal, da sta Trump in njegova administracija nesposobna, nerodna in popolnoma disfunkcionalna. Med drugim je ocenil, da je Bela hiša razdeljena, Trumpova politika do Irana pa kaotična.

Ameriški predsednik je v odzivu v ponedeljek tvitnil, da se z Darrochom ne namerava več ukvarjati oz. delati z njim. Sicer je prek Twitterja sporočil tudi, da Darrocha ne pozna, ampak ve, da ga v ZDA ne marajo oziroma o njem nimajo dobrega mnenja.

Ob tem je mimogrede kritiziral tudi britansko premierko zaradi njenih postopkov okrog brexita, češ da ga ni poslušala, kaj naj naredi. Izrazil pa je tudi zadovoljstvo, da bodo na Otoku kmalu dobili novega premierja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen