Knovs bo nadaljeval z zaslišanji Ermenčeve in Matijeviča

0

Z drugim delom zaslišanj načelnice generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc in generalnega direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo Dejana Matijeviča se bo na komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb danes nadaljevalo razčiščevanje vloge OVS pri razrešitvi nekdanjega poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca.

Ermenčevo in Matijeviča so člani komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) prvič zaslišali 20. junija. Podpredsednik Knovsa Žan Mahnič je tedaj ocenil, da so se potrdili njihovi sklepi o tem, da je OVS prekoračil svoja pooblastila, saj je načelnica potrdila, da pred 3. aprilom, ko je OVS opravljala pogovore na poveljstvu sil Slovenske vojske (SV), ni podala kazenske ovadbe.

Po Mahničevi oceni je bistveno, da je načelnica povedala, da pred 3. aprilom, ko je OVS opravljala pogovore na poveljstvu sil SV, ni podala kazenske ovadbe. S tem so se potrdili sklepi Knovsa, da OVS ni imela podlage za uporabo policijskih pooblastil, je dodal.

Ravno vsebina teh pogovorov naj bi bila po trditvah obrambnega ministra Karla Erjavca eden od razlogov za razrešitev Škerbinca. V delu opozicije nasprotno trdijo, da je minister zlorabil OVS, zaradi česar ga je 21. junija na pobudo doletela tudi interpelacija, ki pa jo je uspešno preživel.

Ermenčeva je bila sicer po prvem pogovoru na Knovs redkobesedna. Dejala je le, da bi bila takšnega interesa javnosti vesela vsak dan, ko gre za 6544 pripadnikov Slovenske vojske. “Ukvarjamo se pa z enim visokim častnikom Slovenske vojske,” je pripomnila.

Matijevič izjave za medije ni podal, je pa po Mahničevih besedah na zaslišanju vztrajal pri svojih izjavah, da je OVS delovala zakonito.

Še čistejšo sliko o dogajanju na bo Knovs danes skušala dobiti tudi z zaslišanjem vodje obveščevalno-varnostnega sektorja na generalštabu Robertom Klinarjem, ki bo sledilo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen