Italija popravila načrte glede letošnjega javnofinančnega primanjkljaja

0

Italija, ki ji grozi postopek EU zaradi prekomernega javnega dolga, je šla nekoliko nasproti Evropski komisiji. Vladajoča koalicija Lige in Gibanja petih zvezd je tako ponoči po pisanju italijanskih medijev načrtovani javnofinančni primanjkljaj za letos znižala z 2,4 odstotka BDP na malenkost nad dva odstotka BDP.

Kot pisanje italijanskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP, je vlada, ki jo sestavljata omenjeni populistično usmerjeni stranki, ponoči potrdila rebalans letošnjega proračuna.

Ministrstvo za finance, ki ga vodi v evropski politiki in strokovni javnosti spoštovani Giovanni Tria, je tako ocenilo, da naj bi se v proračun kljub stagnaciji bruto domačega proizvoda letos nateklo za 6,2 milijarde evrov dodatnih prihodkov, medtem ko naj bi se odhodki glede na prvotne načrte zvišali le za 130 milijonov evrov.

Poleg tega pa naj bi dva velika projekta vlade, katere glavni zvezdi sta prvaka obeh strank in podpredsednika, notranji minister Matteo Salvini in minister za delo, gospodarski razvoj in socialo Luigi di Maio – državljanski dohodek, ki najrevnejšim zagotavlja mesečni dohodek v višini 780 evrov, in reforma pokojninskega sistema, imenovana kvota 100, ki predvideva upokojitev pri 62 letih z 38 leti delovne dobe – stala manj od pričakovanj.

Tako je zdaj vlada 1,5 milijarde evrov predvidene dodatne proračunske porabe zaradi teh dveh ukrepov zamrznila.

Vse skupaj je tako pozitivni učinek na javnofinančni saldo 7,6 milijarde evrov.

Ne v kabinetu italijanskega premierja Giuseppeja Conteja ne na ministrstvu za finance še niso želeli uradno pojasniti, kolikšen naj bi bil po novem javnofinančni primanjkljaja glede na BDP, a mediji pišejo, da bi ta lahko dosegel blizu 2,04 odstotka BDP.

Temu fiskalnemu cilju se je decembra lani Italija že zavezala po ostrih pogajanjih z Evropsko komisijo glede proračunskih načrtov za 2019, a je nato zaradi slabše gospodarske dinamike, ko se je zahodna slovenska soseda v drugi polovici 2018 znašla celo v recesiji, konec marca pričakovani primanjkljaj dvignila na 2,4 odstotka BDP.

Conte je sicer že pred dvema tednoma nakazal, da bo primanjkljaj zdaj spet nižji, finančno ministrstvo pa je po nočni seji vlade ocenilo, da bo rebalansirani proračun zdaj popolnoma skladen s pravili pakta o stabilnosti in rasti, ki velja za države evrskega območja. “Sprejeti ukrepi ustvarjajo pogoje, pod katerimi bi bila sprožitev postopka proti Italiji neupravičena,” so dodali na ministrstvu.

Italiji sicer ne grozi postopek zaradi presežnega primanjkljaja, ampak zaradi nespoštovanja pravil glede javnega dolga. Država namreč svoj ogromen dolg v višini okoli 132 odstotkov BDP zvišuje, namesto da bi ga v skladu z evropskimi priporočili zniževala.

Komisija je zato v začetku junija ocenila, da je postopek proti Italiji upravičen. S tem se načeloma strinjajo tudi članice EU, a naslednjega koraka, torej glasovanja finančnih ministrov o sprožitvi postopka, po neuradnih informacijah za zdaj ni pričakovati, vsaj do jeseni ne.

Vmes se Rim in Bruselj usklajujeta glede dodatnih fiskalnih ukrepov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen