Iran bo v “nekaj urah” začel bogatiti uran nad dovoljeno zgornjo mejo 3,67%

0

Iran dviguje stopnjo bogatenja urana nad zgornjo mejo 3,67 odstotka, ki je bila določena v mednarodnem jedrskem sporazumu iz leta 2015, je danes sporočil tiskovni predstavnik iranske vlade. Teheran je ob tem napovedal, da bo začel bogatiti uran nad to mejo “v nekaj urah”.

Ob tem je Iran tudi napovedal, da bo vsakih 60 dni zmanjševal svoje obveznosti iz sporazuma, če ga preostale podpisnice ne bodo zaščitile pred sankcijami ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Upamo, da bomo našli rešitev, sicer bomo v 60 dneh začeli s tretjo fazo” odstopa od določil sporazuma, sklenjenega na Dunaju leta 2015, je dejal namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči. Pri tem je kot eno glavnih vprašanj, ki jih je treba rešiti, izpostavil padec prodaje iranske nafte.

Današnja poteza pomeni drugo kršitev sporazuma s strani Irana, potem ko je Teheran v okviru prve faze odstopa od nekaterih določil jedrskega sporazuma v začetku tedna prvič presegel dogovorjeno zgornjo mejo 300 kilogramov zalog do 3,67 odstotka obogatenega urana. Dodatno neomejeno bogatenje urana naj bi po mnenju opazovalcev dejansko pomenilo konec jedrskega sporazuma.

“V nekaj urah,” ko bo rešil nekatere tehnične podrobnosti, bo Iran obnovil bogatenje urana nad v sporazumu določeno mejo, je novinarjem po poročanju AFP sporočil predstavnik iranske organizacije za jedrsko energijo (OIEA) Behru Kamalvandi.

Aragči je sicer poudaril, da si Iran še vedno prizadeva rešiti sporazum, pri tem pa je evropske države obtožil, da niso izpolnile svojih obveznosti.

Diplomatska rešitev je po Aragčijevem mnenju še vedno možna. Iranski predsednik Hasan Rohani in francoski predsednik Emanuel Macron sta imela v soboto zvečer konstruktiven telefonski pogovor glede nadaljnjih pogajanj, je povedal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Iz Elizejske palače pa so sporočili, da je Macron Rohaniju izrazil “močno zaskrbljenost” zaradi nevarnosti, da bi prišlo do oslabitve iranskega jedrskega sporazuma in morebitnih posledic, navaja AFP.

Voditelja sta se tudi dogovorila, da “do 15. julija preučita možnosti za obnovitev dialoga med vsemi vpletenimi stranmi”, so še navedli. Predsednik Macron se bo v prihodnjih dneh posvetoval z iranskimi predstavniki in mednarodnimi partnerji glede “potrebne deeskalacije” položaja.

Tudi vodja münchenske varnostne konference Wolfgang Ischinger meni, da še obstaja diplomatski manevrski prostor za rešitev mednarodnega jedrskega programa z Iranom. Nemški diplomat je preostalim petim partnerkam sporazuma svetoval, naj si rešitev sporazuma postavijo za glavno nalogo. Bistveno je predvsem to, ali se Rusija in Kitajska čutita zavezani rešitvi sporazuma iz leta 2015, je danes dejal za nemški spletni portal t-online.de.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je današnjo napoved Irana glede bogatitve urana označil za “zelo nevaren korak”, ki ima le en namen, in sicer izdelavo atomske bombe. “Ta ukrep je zelo nevaren korak in pozivam svoje prijatelje, voditelje Francije, Velike Britanije, Nemčije, naj uvedejo stroge sankcije,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij ob začetku seje izraelske vlade dejal Netanjahu.

Izraelski minister za energijo Juval Štajnic je v zvezi z iransko namero dviga stopnje bogatenja urana dejal, da je ta za zdaj sicer še zmerna, ob tem pa opozoril, da Iran s tem krši mednarodne zaveze in se je s tem začel pomikati proti jedrski bombi, na spletni strani poroča agencija Reuters.

Danes se izteče ultimat Irana, ki ga je postavil preostalim petim podpisnicam jedrskega sporazuma glede bogatenja urana. Iranski predsednik Rohani je že sredi tega tedna napovedal, da bo Iran od danes neomejeno bogatil uran, v soboto pa so iz Teherana sporočili namero bogatenja urana do pet odstotkov v miroljubne aktivnosti.

Iran je 8. maja letos razkril stopenjski načrt, v skladu s katerim se namerava tudi sam umakniti iz delov sporazuma, potem ko so to lani storile ZDA in ponovno uvedle sankcije.

Preostalim podpisnicam sporazuma – Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji, Kitajski in Rusiji – je Iran dal 60 dni časa, da začnejo izvajati svoje zaveze, predvsem na naftnem in bančnem področju. Po ponovni uvedbi ameriških sankcij proti Iranu so namreč delovale v skladu z njimi, kljub obljubam, da ne bodo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen