Huawei s 5G omrežjem v Monaku orje ledino, v Sloveniji po polžje

0

Monaku je včeraj, kot prvemu v Evropi, uspela tehnološka revolucija. Skupaj s kitajskim velikanom Huawei je po celotnem ozemlju postavil omrežje prihodnosti, omrežje 5G. Ta uporabnikom omogoča bliskovito hiter internetni dostop ter svetlobno hitrost prenosa podatkov.

Pri tem prelomnem projektu za majhno monaško kneževino je sodelovalo telekomunikacijsko podjetje Monaco Telekom, saj je prav njihov lastnik in milijarder Xavier Niel pobudnik ideje, da Monako postane prvi na zemljevidu Evrope, ki bo v celoti pokrit s 5G omrežjem. Ob tem so iz družbe Monaco Telekom poudarili, da so za uporabnike sprejeli tudi vse varnostne in previdnostne ukrepe.

Pri kitajskem Huawei ob tem izpostavljajo, da lahko Monako postane vzor za druge operaterje in države pri razvoju 5G omrežij. Huawei sicer pospešeno uvaja 5G po celem svetu, saj ima za razvoj 5G omrežij že danes sklenjenih 50 pogodb, od tega kar 28 v Evropi.

V Sloveniji smo pri postavitvi 5G omrežja še v začetni fazi. Do konca leta naj bi bil objavljen razpis, do sredine naslednjega leta pa naj bi podelili frekvence. A izkušnje kažejo, da imajo nekateri v tej vladi z držanjem rokov in dogovorov resne težave.

Vir: http://en.rfi.fr/contenu/20190709-monaco-rolls-out-huawei-built-5g-network-european-first

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen