Francija snuje obrambo v vesolju z nanosateliti in visoko zmogljivimi laserji

0

Francija načrtuje razvoj nadzornih nanosatelitov in visoko zmogljivih laserjev, s katerimi namerava zaščititi svojo lastnino v vesolju, je v četrtek napovedala francoska ministrica Florence Parly. Dodala je, da bodo poveljstvo za vesoljske sile s prvotnimi 220 člani vzpostavili v Toulousu 1. septembra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je še dejala ministrica, Francija nikakor ne želi sodelovati v oboroževalni tekmi, so pa sateliti življenjskega pomena za vsakdanje življenje, prav tako francoske vojaške operacije potrebujejo “večji in boljši nadzor”.

“Francija mora zaščititi svoje satelite pred razbitinami v vesolju, neurejeno zasebno uporabo vesolja in morebitnimi sovražnimi akcijami,” je še dejala Parlyjeva in kot primer navedla ruski satelit, ki je lani bodisi vohunil za osmimi sateliti v lasti drugih držav bodisi motil njihovo delovanje.

Francija od leta 2023 načrtuje tudi uvedbo nadzornih nanosatelitov, ki naj bi bdeli nad francoskimi sateliti.

“Če bodo naši sateliti ogroženi, bomo razmislili o motenju satelitov naših nasprotnikov. V ta namen bi lahko uporabili visoko zmogljive laserje (…), je še dejala francoska obrambna ministrica.

Stroške vesoljske obrambe namerava Francija brzdati tudi prek skupnih projektov z Nemčijo in Italijo.

Pariz naj bi po napovedi obrambne ministrice obrambni proračun za obdobje med letoma 2019 in 2025, ki je vreden štiri milijarde evrov, povečal za dodatnih 700 milijonov.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je 13. julija napovedal, da namerava Francija vzpostaviti poveljstvo vesoljskih sil. Njegova izjava na predvečer vojaške parade ob državnem prazniku ob obletnici padca trdnjave Bastilja 14. julija leta 1789 je odsev podobne pobude predsednika ZDA Donalda Trumpa, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Okoli Zemlje naj bi trenutno krožilo okoli 2000 delujočih satelitov; večina jih je namenjena komercialni rabi. Nekatere uporabljajo tudi za spremljanje vremenskih razmer in vohunjenje, še navaja AFP. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen