Fajonova in Brglez ne bosta podprla von der Leynove

0

Slovenska evroposlanca iz vrst socialdemokratov (S&D/SD) Tanja Fajon in Milan Brglez na nocojšnjem glasovanju ne bosta podprla kandidatke za predsednico Evropske komisije Ursule von der Leyen. Po njunem prepričanju je SD na evropskih volitvah prejela mandat za napredek in spremembe EU, ne za vzdrževanje statusa quo, so sporočili iz SD.

Kot so dodali, je SD zvesta zavezam, ki jih je predstavila ljudem v času evropskih volitev. Zato ne more sprejeti dogovora za zaprtimi vrati, ki je zanikal demokratično voljo ljudi, izraženo na evropskih volitvah, in ne kandidatov, ki na evropskih volitvah niso predstavili svoje vizije, svojih rešitev in svojih zavez, za najvišje predstavnike Evropske unije.

Nemško obrambno ministrico von der Leynovo so za predsednico Evropske komisije v začetku meseca predlagali voditelji držav članic EU. Pri tem niso upoštevali koncepta spitzenkandidatov, po katerem bi predsednik Evropske komisije postal vodilni kandidat politične skupine, ki je na evropskih volitvah dobila največjo podporo.

Von der Leynova sicer prihaja iz desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), ki ima tudi v tem sklicu parlamenta največ sedežev, a vodilni kandidat te politične družine je bil Nemec Manfred Weber.

Kandidatka za predsednico Evropske komisije za izvolitev potrebuje absolutno večino evropskih poslancev oz. 374 glasov, ker štirje od skupno 751 poslancev niso prevzeli mandatov. Glasovanje je predvideno ob 18. uri in bo tajno, izid je pričakovati okoli 19. ure.

V današnji razpravi v Strasbourgu so von der Leynovo podprli v EPP in liberalci (RE), socialdemokrati (S&D) in konservativci (ECR) so sporočili, da bodo odločitev sprejeli popoldne, zeleni, levica in skrajna desnica pa z njenimi obljubami niso zadovoljni in napovedujejo, da bodo glasovali proti. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen