Evropski parlament bo v pričakovanju dogovora na vrhu EU začel ustanovno sejo

0

Evropski parlament se bo danes v Strasbourgu sestal na ustanovni seji, ki pa jo bo v pričakovanju dogovora voditeljev EU o imenovanju na vodilne položaje v uniji prekinil takoj po uvodni slovesnosti in odprtju kandidacijskih postopkov za vodstvene funkcije parlamenta. Volitve prvega med evropskimi poslanci naj bi bile v sredo.

Parlament naj bi poleg predsednika izvolil tudi 14 podpredsednikov, pet kvestorjev in določil sestavo odborov. A je, potem ko so v ponedeljek v Bruslju propadla maratonska pogajanja evropskih voditeljev o razdelitvi vodilnih položajev v EU, potek seje še nejasen.

Kot poudarjajo v Bruslju in Strasbourgu, se parlament na tej seji mora konstituirati. Če dogovora ne bo, se po tihem celo omenja možnost, da bi volitve vodstva parlamenta preložili na drugo julijsko ali celo septembrsko zasedanje, do takrat pa naj bi parlament vodil začasni predsednik.

Ustanovno sejo bo danes odprl dosedanji predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in naj bi jo vodil do izvolitve novega predsednika.

V Evropskem parlamentu, ki bo imel do izstopa Velike Britanije iz unije 751 poslancev, jih bo osem iz Slovenije, pripadajo pa trem največjim političnim skupinam. V EPP so štirje, in sicer Romana Tomc in Milan Zver (oba SDS), Franc Bogovič (SLS) in Ljudmila Novak (NSi). V politični skupini socialdemokratov (S&D) sta poslanca Tanja Fajon in Milan Brglez (oba SD), pri liberalcih (RE) pa Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba LMŠ).

Pred parlamentom bodo danes potekale tudi demonstracije v podporo trem novoizvoljenim katalonskim evropskim poslancem, ki v Madridu niso mogli prevzeti mandatov, med njimi je tudi nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont. Eden od govornikov na demonstracijah bo tudi odhajajoči evropski poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen