WHO vzpodbuja uvedbo enotne embalaže za tobačne izdelke v Sloveniji

0

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) podpira uvedbo enotne embalaže za tobačne izdelke v Sloveniji, v primeru tožbe tobačne industrije pa bodo državi stali ob stani, je bilo slišati ob robu konference za enakost v zdravju. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek pa poudarja, da je ministrstvo prvo, ki skrbi za zdravje.

Ob robu konference o enakosti v zdravju je v. d. regionalne direktorice evropskega urada WHO Piroska Ostlin poudarila, da enakost v zdravju pomeni tudi enako možnost živeti brez tobaka. “Enakost v zdravju na področju preprečevanja uživanja tobaka in nadzora tobaka pomeni, da imajo vsi ljudje možnost živeti zdravo življenje brez tobaka, ne glede na rasno pripadnost, raven izobrazbe, spolno identiteto, službo, ki jo opravljajo, sosesko, v kateri živijo, in ne glede na morebitno invalidnosti,” je dejala.

Poudarila je, da so bolezni, povezane s tobakom, ena največjih nevarnosti za javno zdravje. “Kljub upadu uživanja tobaka med celotnim prebivalstvom, je raven uživanja še vedno višja med tistimi skupinami ljudi, ki so bolj ranljive, kot so ljudje z nižjo stopnjo izobrazbe in z nižjimi prihodki. Na neenakosti povezane s tobakom vplivajo tudi stanovanjski pogoji, socialna podpora, diskriminacija, kakovost šol, dostop do zdravstvene oskrbe,” je dodala.

Direktorica sektorja za kronične nenalezljive bolezni v uradu WHO za Evropo Bente Mikkelsen pa je spomnila na razširjenost kajenja v Sloveniji. Skoraj četrtina odraslih Slovencev kadi, prvo cigareto pa slovenski kadilci pokadijo zelo zgodaj. “Do 18 odstotkov slovenskih najstnikov je prvič kadilo pri 13 letih ali prej. Skoraj ena tretjina 15-letnikov je v Sloveniji že poskusila kaditi. Več kot dva odstotka 11-letnikov je že kadilo. To je alarmanten podatek,” je pojasnila.

Na podlagi trenutnega števila odraslih kadilcev v državi naj bi v skladu z napovedmi od danes živečih 427.000 kadilcev, 213.000 kadilcev doletela prezgodnja smrt zaradi kajenja. To je skoraj toliko, kot je prebivalcev Ljubljane, je še povedala Bente Mikkelsen.

Skupina poslancev je namreč v ponedeljek po hitrem postopku v parlamentarno obravnavo poslala predlog sprememb zakona, s katerim bi za tri leta preložili poenotenje embalaže tobačnih izdelkov.

“Uvedba enotne embalaže za tobačne izdelke rešuje življenja, saj se povpraševanje po tobačnih izdelkih zmanjša. Z drugimi ukrepi pomaga ljudem, da prenehajo kaditi ali ne začnejo kaditi. Enotna embalaža postaja globalen pojav, uvajajo jo vse več držav,” je pojasnila Piroska Ostlin.

Enotna embalaža vpliva predvsem na to, da nekadilci, predvsem mladi in otroci, ne začnejo kaditi. “Enotna embalaža je eden ključnih ukrepov za preprečevanje smrti, povezanih s tobakom. Tako lahko zaščitimo predvsem otroke in mlade ter jih odvrnemo od tega, da bi začeli kaditi,” pa je povedala Bente Mikkelsen.

Predstavnici WHO sta spregovorili tudi o močnem nasprotovanju tobačne industrije. “Napad na ukrep enotne embalaže so pripravljali kar nekaj časa. Izredno pomembno je, da se temu pritisku ne podleže,” je dejala Piroska Ostlin.

Obe sta poudarili, da WHO stoji ob strani Sloveniji in ji v primeru tožb, ki bi jih ob uveljavitvi enotne embalaže lahko vložila tobačna industrija, ponuja podporo ter pomoč.

Ob robu konference se je na pobudo poslancev odzvala tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. Po njenih besedah bodo pobudo preučili. “Seveda je pa treba vedeti, da je ministrstvo za zdravje tisto, ki vzpodbuja zdravje ljudi in ki je prvo, ki mora poskrbeti, da se vse škodljive substance čim bolj umaknejo in da se zmanjša tveganje za zdravje ljudi,” je pojasnila za STA.

Izrazila je prepričanje, da bo mnenje ministrstva o predlogu zakona strokovno. “Prepričana sem, da bo naše mnenje strokovno, da se bomo držali teh načel, ki so bile postavljene do zdaj. Seveda bomo proučili, kako je z zakonom, kakšen vpliv je imela enotna embalaža in kakšne so posledice v državah, ki so to že sprejele, in naredili analize. Zagotovo bo zakon temeljil na podlagi strokovnih mnenj,” je še dodala. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen