V Železnikih začetek 57. čipkarskih dni

0

V Železnikih se danes začenjajo 57. čipkarski dnevi, ki bodo potekali pod sloganom Evropske manjšine: naša dediščina, jezik, tradicija bogatijo našo skupno evropsko kulturo. Ponudili bodo raznolik program, namenjen vsem generacijam. Slavnostno odprtje bo ob 19. uri v Kulturnem domu Železniki.

Na odprtju bo zbrane nagovoril župan Občine Železniki Anton Luznar, slavnostna govornica bo publicistka in zbirateljica ljudskega izročila Dušica Kunaver.

Kot piše na spletni strani Turističnega društva Železniki, ki čipkarske dneva organizira, naj bi po doslej znanih podatkih v Železnike prvo znanje o izdelovanju čipk prinesla leta 1881 Štatorjeva Katra, ki je služila v Idriji. Najprej je klekljati naučila hčeri svojega novega gospodarja, ki je kmalu ugotovil, da se čipke dobro prodajajo. Da bi izboljšal kvaliteto in s tem tudi ceno čipk, je že leta 1887 pripeljal v Železnike čipkarsko učiteljico. Potem, ko se je nekaj deklet naučilo klekljati, so učile kar ena drugo. Kmalu v Železnikih in okolici skoraj ni bilo več mlade ženske, ki ne bi znala klekljati.

Ko je leta 1902 v nekdaj močnem železarskem mestu ugasnil zadnji plavž in je bila s tem železarska tradicija končana, so se številne družine preživljale v glavnem z izdelovanjem in prodajo čipk. Klekljali so praktično vsi: odrasle ženske, mlada dekleta, skoraj vsi otroci že od petega leta dalje, ter tudi starci in možje, ki so ostali v kraju.

Prva prava klekljarska šola je bila v Železnikih ustanovljena leta 1907. Čipkarsko šolo je redno obiskovalo 40 do 50 učenk, starih med 5 in 15 let, vse do leta 1960, z dvema krajšima prekinitvama. Po drugi svetovni vojni pa so se z nastajanjem nove kovinske in lesne industrije odprla za ženske mnoga bolje plačana delovna mesta, zato so klekljale le še ob prostem času. Tako se je kontinuiteta izdelovanja čipk močno skrčila, nikoli pa ni popolnoma zamrla. Za to je zaslužno tudi Turistično društvo, ki klekljarsko prireditev Čipkarski dnevi organizira vse od leta 1963.

Razstave bodo na ogled v Kulturnem domu, galeriji muzeja in Špendalovi hiši. Čipkarski dnevi pa bodo med drugim ponudili še tradicionalni Rally Železniki v petek in soboto, v soboto bodo dekleta in fantje z Železnikov v starem mestnem delu uprizorili ljudski običaj pobiranje kranceljnov ter v nedeljo vseslovensko tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju.

V soboto bo v okviru projekta Evropske manjšine Gostišče Macesen v Sorici gostilo tudi mednarodno strokovno konferenco z naslovom Evropske manjšine: včeraj, danes, jutri… Sodelovali bodo strokovnjak za sodobne migracijske tokove in manjšinsko pravo Dejan Valentinčič, Valentin Inzko in Nanti Olip iz Narodnega sveta Koroških Slovencev ter poslanca državnega zbora na Madžarskem Imre Ritter, ki je odgovoren za nemške manjšine na Madžarskem, in Erika Koles Kiss, ki je odgovorna za slovensko manjšino na Madžarskem. Sodelovala bosta še Stane Revinšek iz Belgije ter sorojak Miha Markelj, poznavalec zgodovinskih povezav med občinama Innichen in Železniki. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen