V Mariboru spet ekstremno nasilje: Neznanci mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružič pričakali pred njeno hišo in jo hudo poškodovali!

10

Mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružič so minulo noč napadli pred njeno hišo v okolici Maribora in jo hudo poškodovali. Imela naj bi več zlomov lobanje, več zlomljenih obranih kosti in obe roki. Mariborski kriminalisti še iščejo napadalca oziroma napadalce, tudi o motivu za napad še ne morejo govoriti, so pa potrdili, da sodnica ni v smrtni nevarnosti. V vrhu sodstva, sodniškem društvu in politiki so obsodili napad.

Policija je bila o napadu obveščena okoli 1.15 zjutraj. Na kraj so napotili policiste in reševalce, ki so poškodovani nudili medicinsko pomoč in jo z reševalnim vozilom odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer je ostala na zdravljenju.

“Njeno stanje je stabilno in ni v smrtni nevarnosti,” je v izjavi za medije povedal vodja mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl. Potrdil je, da so neznani storilci oziroma storilec sodnico mariborskega okrožnega sodišča pričakali pred njeno stanovanjsko hišo v okolici Maribora in jo hudo poškodovali. Napadli naj bi jo s predmetom, kakšnim, pa na Policijski upravi Maribor zaradi interesa preiskave še ne želijo javno povedati.

Policisti so zavarovali kraj dejanja in obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika ter državno tožilko, ki sta prišla na kraj. Preiskovalni sodnik je prevzel vodenje ogleda kraja dejanja kaznivega dejanja poskusa umora skupaj z mariborskimi kriminalisti.

Ozadje napada še ni znano. “Kriminalistična preiskava poteka trenutno v več smereh s ciljem ugotavljanja možnega motiva napada, ki je bil lahko povezan s službenim delom sodnice ali njenim zasebnim življenjem. Trenutno kaj več o motivu še ne moremo govoriti, ker je kriminalistična preiskava v zgodnji fazi in poteka ugotavljanje okoliščin in zbiranjem obvestil,” je pojasnil Kolbl.

Policija poziva vse, ki imajo kakšne informacije ali karkoli vedo o napadu, da pokličejo na 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

“Policija zelo resno obravnava napad na sodnico. Mariborski kriminalisti v sodelovanju z okrožnim sodiščem, upravo kriminalistične policije, nacionalnim forenzičnim laboratorijem in inštitutom za sodno medicino izvajamo potrebne ukrepe za odkritje storilca oziroma storilcev kakor tudi motiva nočnega napada na okrožno sodnico. Tako obravnavamo kaznivo dejanja poskusa umora,” je dejal Kolbl.

Vrstijo se obsodbe napada, želje po dobrem okrevanju napadene sodnice in izrazi podpore.

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič in predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru Alenka Zadravec sta v skupni izjavi obsodila napad. Takšna nasilna dejanja, ne glede na vzrok, ne smejo imeti mesta v naši družbi, sta zapisala. Izrazila sta upanje, da bodo uspeli organi pregona čim prej raziskati ta nezaslišani dogodek. Ob tem pa se sprašujeta, ali ni ta tudi posledica dogajanj v zadnjih letih, ko so nespoštovanje sodniške funkcije ter neupravičeni verbalni napadi na sodstvo ter sodnike postali stalnica.

Tudi v Slovenskem sodniškem društvu so najostreje obsodili napad. “Fizično nasilje nad sodnico predstavlja hud napad na pravno državo in neodvisnost sodstva. Ne smemo dovoliti, da bi zavladal zakon ulice. Ta napad izkazuje, da je treba vsake verbalne grožnje z napadom na življenje in telo sodnikov v zvezi z njihovim delom resno obravnavati,” so opozorili v sporočilu za javnost.

Na ministrstvu za pravosodje so v odzivu na poskus umora sodnice ostro obsodili vsakršno nasilje. Do kakršnegakoli nasilja, tako verbalnega kot fizičnega, je po navedbah ministrstva potrebna ničelna toleranca, saj je žal vse pogostejše verbalno nasilje, ki pa prehitro preraste tudi v fizično. “Pravosodni deležniki so vsakodnevno izpostavljeni tveganju in nevarnosti, zato se zavzemamo, da vsem zagotovimo ustrezne pogoje za opravljanje tako pomembnih funkcij,” so sporočili z ministrstva.

Tudi v politiki se vrstijo ostri odzivi in obsodbe nasilja. “Napad na sodnico je tudi napad na celoten pravosodni sistem in na vrednote, na katerih je z ustavo utemeljena naša država. Če padeta pravo in pravica, padeta svoboda in demokracija,” je na Twitterju zapisal predsednik DZ in SD Dejan Židan.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je na omrežju Twitter zapisal, da sta zakon in pravica nad silo in da je treba krivce najstrožje kaznovati.

Mariborski župan Saša Arsenovič je napovedal, da bo še naprej nepopustljiv pri izpolnjevanju zaveze, da bo Maribor odlikovala kultura nenasilja in strpnosti. Zunanji minister in predsednik SMC Miro Cerar je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da mora pot do pravice ostati v mejah pravne države, ne v rokah ulice in nasilja.

Po diskreditacijah in šikaniranjih sodnika Radonjića in tožilca Pušnika smo tokrat priča fizičnemu nasilju brez primere, je zapisal predsednik SDS Janez Janša. V NSi so sporočili, da gre za grožnjo temeljnim vrednotam demokracije, svobode in pravne države.

Poslanec SDS, mag. Dejan Kaloh, pa je na Twitterju zapisal: “Kot Mariborčan in kot podpredsednik Odbora za pravosodje najostreje obsojam zločinski, strahopeten in zavržni napad na mariborsko sodnico! To je napad na pravno državo in na človeško življenje! Storilce čimprej spraviti pred roko pravice.

V Slovenskem sodniškem društvu so potrdili, da je bila napadena Daniela Ružič okrožna sodnica na gospodarskem oddelku okrožnega sodišča. Sodila je v nekaterih odmevnih primerih, med drugim v tožbi DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki, gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve projekta radarji za odškodnino 12,8 milijona evrov ter v odškodninskih tožbah podjetja KND in občine Duplek proti avstrijskemu Verbundu zaradi škode v poplavah Drave leta 2012.

V preteklosti so bili sodniki že tarče napadov. Septembra 1996 je bomba eksplodirala pred hišo takratnega mariborskega sodnika Konrada Rebernika. Hudo je bila ranjena njegova žena Živa Lorbek Rebernik. Napad je bil povezan s sodnikovim delom. Novembra 2009 pa je pred hišo sodnice kazenskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča Katarine Turk Lukan v Radovljici eksplodiralo eksplozivno telo. Poškodovana je bila ena od njenih dveh mladoletnih hčera. Tudi ta napad naj bi bil povezan s sodničinim delom. (sta/ured)

Št. komentarjev: 10
 1. mirror pravi

  Baje je bil vzrok pri tem napadu družinsko nesoglasje. Žal so mediji napihnili do neprepoznavnosti in izkoristili priložnost za iskanje notranjega sovražnika.

 2. Dado pravi

  Bomo videli, kaj je pravi vzrok. Če je to njeno sodniško delo, je to znak za rdeči alarm, če gre za familijarne zadeve, pa je to družbeno prav tako zaskrbljujoče, da te dajo pretepsti skoraj do smrti.

 3. raft pravi

  Kaj je sedaj? Ali je vsak kriminal kaznivo dejanje, ali ni?

 4. bruh pravi

  v sistemsko mafijski, enoumno levičarski, post-komunistični državi so taki pojavi pogosti.. (belorusija, črna gora, srbija, moldova, romunija…) in nikoli ne veš kaj je bil resničen vzrok…..vedno na okoncu “obvlada” le uradna verzija, kateri nihče ne verjame…ajd

 5. bruh pravi

  da smo si jasni, na kitajskem v severni koreji, kubi, kot venezueli, levičarske sistemsko mafijske in dikataorske države , ker so VSI SODNIKI in VSI TOŽILCI le politični legalno mafijski agenti, če pride slučajno do tega jasno, da gre za ………aj…saj smo se razumeli….ajd..

 6. haapy yack pravi

  raft pravi
  Pred 5 ur

  Kaj je sedaj? Ali je vsak kriminal kaznivo dejanje, ali ni?
  ————————————————————————————–
  hoj
  Za Slovenistan to ne velja.
  boditevcvetju

 7. Žare pravi

  V vsakem primeru, kakorkoli je že motiv, ni človeško nekoga tako pretepsti!

 8. raft pravi

  V našem mestu smo imeli tožilko, ki se je fu-karila naokoli 100 na uro, vendar je imela ( ima ) zelo razumevajočega moža.

 9. linke pravi

  vladajoča kasta na ves glas pravi da je to napad na pravno državo! je to sploh država ? prej bi rekel udbomafijska enklava zahodni balkan.

 10. raft pravi

  Udbomafijska država, v kateri je zelo pomembno, kaj porečejo otroci množičnih medvojnih in povojnih zločincev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen