V kvalifikacijah uspešni vsi kanuisti in kajakašice

0

S kvalifikacijskimi vožnjami kanuistov in kajakašic se je v Tacnu začel svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. V polfinale se je prebilo vseh šest slovenskih čolnov, med kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič, med kajakašicami pa Ajda Novak, Eva Terčelj in Eva Alina Hočevar.

Savske brzice so najprej preizkusili kanuisti, med katerimi je najhitrejši čas dosegel Avstralec Daniel Watkings. Od treh slovenskih predstavnikov se je najbolje odrezal Savšek s petim dosežkom.

“Danes sem zadovoljen s svojim nastopom. Naredil sem nalogo, ki sem si jo zadal in se uvrstil v jutrišnji polfinale. Sicer sem na progi naredil en dotik, a bom jutri te minimalne napake poskušal popraviti, se uvrstiti v finale in tam startati na najvišja mesta,” je svoj kvalifikacijski nastop ocenil Savšek.

Berčič je v prvi vožnji dosegel 13. čas in se neposredno uvrstil naprej, medtem ko je Božič v prvi vožnji naredil preveč napak in si je mesto v polfinalu najboljše trideseterice zagotovil s tretjim časom druge vožnje.

“Počutim se dobro. Nekako mi v prvi vožnji ni steklo, zato sem jo moral ponoviti. To je bila ena težjih voženj v tej sezoni, pred domačimi gledalci moraš odpeljati tako, da se uvrstiš naprej. Kljub napakam na progi sem dobro oddelal, čeprav bi najraje pozabil ta dan in šel naprej,” ni bil najbolj zadovoljen Božič.

Med kajakašicami je bila najhitrejša Italijanka Stefanie Horn. Novakova je bila z enim dotikom deseta, Terčeljeva pa z dvema 12.

“Mislim, da mi je čoln lepo tekel. Ni bilo enostavno in brez napak, še vedno sem naredila dva dotika. Nekateri deli niso bili najboljši, a cilj za danes je izpolnjen in jutri je nov dan. Upam, da bo v polfinalu težja proga in bomo imeli domači tekmovalci malo več prednosti,” meni Terčeljeva.

Ker je Urša Kragelj poškodovana, je v kvalifikacijah kajaka dobila priložnost tudi mlada Hočevarjeva, ki je svojo priložnost odlično unovčila. Za uvrstitev v polfinale se je sicer dvakrat podala na start, a si v premiernem nastopu v svetovnem pokalu med kajakašicami z osmim mestom v drugi vožnji zagotovila sobotni nastop.

“Vesela sem, da sem lahko nastopila v kajaku, da sem imela izkušnjo, da sem prvič na svetovnem pokalu lahko veslala v kajaku. Potrudila sem se po svojih najboljšim močeh. Sem pa imela en brezzvezen dotik. Vseeno sem zadovoljna s svojo vožnjo,” je povedala Hočevarjeva. Sedemnajstletnica je sicer na drugi progi naredila dva dotika, v cilju nekoliko trepetala, a se na koncu razveselila prve uvrstitve v polfinale v konkurenci kajakašic.

Popoldne kvalifikacije čakajo še kajakaše in kanuistke, slovenske barve bodo v teh disciplinah zastopali Peter Kauzer, Niko Testen, Martin Srabotnik, Hočevarjeva, ki v svoji primarni discipline upa na še en polfinale, Alja Kozorog in Lea Novak.

Polfinali in finali bodo na sporedu v soboto in nedeljo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen