V Franciji rdeči alarm in vročinski rekordi: namerili rekordnih 45,9 stopinje Celzija

0

V Franciji so danes namerili rekordnih 45,9 stopinje Celzija. Že pred tem so za predele Francije izdali rdeči alarm in napovedali, da bi se lahko živo srebro ponekod na jugu države povzpelo od 42 do 45 stopinj Celzija. Vročinski val je doslej po Evropi zahteval štiri smrtne žrtve.

V Franciji je temperatura zraka prvič od začetka meritev v 19. stoletju presegla 45 stopinj Celzija. 45,9 stopinje so namerili v vasi Gallargues-le-Montueux v bližini Montpellierja v departmaju Gard na jugu države, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz meteorološke službe Meteo-France.

Gre za isto območje, kjer so zabeležili že prejšnji rekord 44,1 stopinje Celzija, ki je bil postavljen avgusta 2003. Vročinski val tega leta je v Franciji zahteval skoraj 15.000 smrtnih žrtev.

Danes so sicer vročinski rekord iz leta 2003 podrli v več območjih Francije. V mestu Villevieille, prav tako v departmaju Gard na jugu države so namerili 45,1 stopinje Celzija, v mestu Carpentras na jugovzhodu države pa 44,3 stopinje.

Francija je s tem postala sedma evropska država, kjer temperaturni rekord znaša najmanj 45 stopinj Celzija. To so še Bolgarija, Portugalska, Italija, Španija, Grčija in Severna Makedonija, je na Twitterju zapisal francoski meteorolog Francois Jobard.

V Franciji so zaradi vročinskega vala zaprte šole. Med francoskimi mesti, za katere velja rdeči alarm, so Marseille, Nimes, Montpellier in Avignon ter spodnji del doline reke Rone.

Vročinski val, ki v večjem delu Evrope traja od ponedeljka, je doslej zahteval štiri smrtne žrtve. V četrtek zvečer je v bližini francoskega Rennesa umrl 33-letni krovec, ki je delal na strehi in mu je postalo slabo. Zgrudil se je, a ni padel s strehe. Umrl je v bolnišnici.

Prva smrtna žrtev vročine je bil 72-letni brezdomec v italijanskem Milanu, ki je umrl v četrtek.

Dve smrtni žrtvi je vročinski val zahteval tudi v Španiji, kjer temperature prav tako presegajo 40 stopinj Celzija. V Andaluziji na jugu države je 17-letni žanjec nenadoma dobil vrtoglavico in se je želel ohladiti v bazenu, a je pri tem dobil krče in se je zgrudil. Nemudoma so ga odpeljali na urgenco, kjer so ga zaman poskušali oživljati. V mestu Valladolid na severu pa se je v četrtek zaradi vročinskega udara zgrudil tudi 93-letnik.

Španija je tako kot pretežni del Evrope priča vročinskemu valu. V 34 od 50 španskih provinc so zaradi vročine razglasili nevarnost požarov v naravi. V Kataloniji se gasilci borijo z gozdnim požarom, ki je doslej uničil 6500 hektarjev obdelovalne površine.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen