V Franciji namerili rekordnih 44,3 stopinje Celzija

0

V Franciji so danes namerili rekordnih 44,3 stopinje Celzija. Že pred tem so za predele Francije izdali rdeči alarm in napovedali, da bi se lahko živo srebro ponekod na jugu države povzpelo od 42 do 45 stopinj Celzija. Iz Španije poročajo o smrtni žrtvi vročinskega vala.

Zaradi vročinskega vala je v Španiji umrl 17-letnik, ki naj bi bil prva smrtna žrtev tokratnega vročinskega vala v Španiji in večjem delu Evrope, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Najstnik, sicer žanjec, naj bi nenadoma dobil vrtoglavico in se je želel ohladiti v bazenu, a je pri tem dobil krče in se je zgrudil. Nemudoma so ga odpeljali na urgenco, kjer so ga zaman poskušali oživljati.

Španija je tako kot pretežni del Evrope priča vročinskemu valu. Temperature ozračja presegajo 40 stopinj Celzija. V 34 od 50 španskih provincah so zaradi vročine razglasili nevarnost požarov v naravi. V Kataloniji se gasilci borijo z gozdnim požarom, ki je doslej uničil 6500 hektarjev obdelovalne površine.

V Franciji, kjer so danes namerili rekordne temperature ozračja, so zaradi vročinskega vala zaprte šole. Med francoskimi mesti, za katere velja rdeči alarm, so Marseille, Nimes, Montpellier in Avignon ter spodnji del doline reke Rona.

Kot so sporočili francoski vremenoslovci, so rekordnih 44,3 stopinje namerili v mestu Carpentras na jugovzhodu države. Rekordna vrednost je za 0,2 stopinje višja od 44,1 stopinje Celzija, ki so jo med vročinskim valom leta 2003 namerili v krajih Saint-Christol-les-Ales in Conqueyracn a jugu države. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen