V Angliji obeležili 75. obletnico izkrcanja v Normandiji

1

V obmorskem mestu Portsmouthu na jugu Anglije so danes pripravili slovesnost ob 75. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji, ki so se je med drugim udeležili britanska kraljica Elizabeta II., predsednik ZDA Donald Trump in francoski predsednik Emmanuel Macron. Prišlo je tudi okoli 300 veteranov, ki se jim je kraljica v nagovoru zahvalila.

Dejala je še, da so ob 60. obletnici izkrcanja nekateri mislili, da je bila tisto njena zadnja slovesnost. “A vojna generacija, to je moja generacija, je odporna in sem počaščena, da sem lahko danes z vami v Portsmouthu,” je poudarila.

Trump je medtem zbranim prebral molitev, ki jo je tedanji ameriški predsednik Franklin Roosevelt prebral po radiu pred zavezniškim izkrcanjem, navaja britanski BBC.

Britanska premierka Theresa May je prebrala pismo britanskega vojaka, ki je sodeloval v izkrcanju, Macron pa pismo pripadnika francoskega odporniškega gibanja iz časa druge svetovne vojne.

Obletnico so v pristaniškem mestu obeležili z mornariško parado, preletom vojaških letal in številnimi vojaki. V Londonu so pred slovesnostjo napovedali, da bodo pripravili “največji vojaški spektakel v novejši zgodovini”.

Več tisoč ljudi se je medtem zbralo ob prireditvenem prostoru, kjer so prireditev spremljali na velikem ekranu.

V središču mesta so se v času slovesnosti na protestih zbrali tudi Trumpovi nasprotniki. Spomnili so se tudi veteranov.

V noči na 6. junij 1944 se je na obalah francoske Normandije začelo zavezniško izkrcanje, znano kot dan D. To je bil začetek največje vojaške skupne pomorske, kopenske in zračne operacije v zgodovini človeštva, ki je hkrati pomenila pomemben preobrat v drugi svetovni vojni in pripomogla h kapitulaciji nacistične Nemčije leta 1945.

Trump bo s slovesnostjo v Portsmouthu zaključil svoj tridnevni obisk v Veliki Britaniji. Nato bo odpotoval na Irsko in v Francijo, kjer bodo v četrtek med drugim pripravili spominsko slovesnost na pokopališču ameriške vojske v kraju Colleville-sur-Mer v Normandiji. Pričakujejo 12.000 ljudi. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. MEFISTO pravi

    In spet bodo minile normandijske slovesnosti brez naših edinih zmagovalcev nad nacifašizmom in lastnim narodom!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen