Trump kot prvi ameriški predsednik stopil na severnokorejska tla, srečanje s Kimom je trajalo eno uro

0

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta se danes srečala na demilitariziranem območju, ki ločuje Severno in Južno Korejo. Voditelja sta se ob začetku zgodovinskega srečanja rokovala, Trump pa je nato kot prvi ameriški predsednik stopil na severnokorejska tla. Srečanje je trajalo eno uro.

“Danes je velik dan za svet,” je izjavil Trump, ko je prestopil mejno črto v vasi Panmunjom, kjer so leta 1953 podpisali premirje, s katerim se je končala korejska vojna. “Prestopiti to črto je velika čast, velik napredek je bil narejen, veliko prijateljstvo je bilo sklenjeno in to je še posebej veliko prijateljstvo,” je dodal.

Mladi severnokorejski diktator je pristavil, da jim bo “čudovit” odnos s Trumpom “omogočil premagati ovire”. Dejal je še, da “rokovanje miru” na kraju, ki je simbol delitev med Severno in Južno Korejo, dokazuje, da so “pripravljeni pustiti nesrečno preteklost za seboj”.

Trump se je Kimu zahvalil, ker se je odzval njegovemu vabilu na Twitterju in se srečal z njim. “Če ne bi prišel, bi mediji zelo slabo poročali o meni,” je izjavil.

Čeprav so sprva napovedali, da bo srečanje trajalo le nekaj minut, so nato pogovori, na katerih je bil prisoten tudi južnokorejski predsednik Moon Jae-in, trajali približno uro. Po koncu pogovorov sta Trump in Moon pospremila Kima nazaj v Severno Korejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

“To je bil zelo zgodovinski dan, legendaren dan,” je po zgodovinskem srečanju izjavil Trump. Ob tem je napovedal, da bodo predstavniki ZDA in Severne Koreje v prihodnjih dveh ali treh tednih začeli pogovore o severnokorejskem jedrskem programu. Pogajalci bodo po njegovih besedah “začeli proces in videli bomo, kaj se bo zgodilo”.

Ameriško delegacijo bo vodil državni sekretar Mike Pompeo. Trump se ni spuščal v podrobnosti, o čem bodo pogajalci razpravljali, je dal pa jasno vedeti, da sankcije proti Severni Koreji za zdaj ostajajo.

Trump je še povedal, da je severnokorejskega voditelja povabil v ZDA, in dodal, da se bo “to v nekem trenutku zgodilo”. “Kadarkoli bo hotel. Menim, da bo to naslednji korak, bomo videli, kaj se bo zgodilo,” je odgovoril na vprašanje novinarjev, ali je Kima povabil v ZDA.

To je bilo tretje srečanje Trumpa in Kima po pompoznem prvem vrhu v Singapurju junija lani in neuspešnem drugem srečanju v Hanoju februarja letos. Od takrat so bili stiki med stranema minimalni, sta si pa voditelja izmenjala več “ljubečih” pisem.

Trump je možnost srečanja s Kimom nakazal šele v soboto na vrhu skupine gospodarsko najmočnejših držav G20 v japonski Osaki, kjer je tvital o svojem prihajajočem obisku v Južni Koreji. Zapisal je, da bi se, ko bo že tam, lahko srečal s severnokorejskim voditeljem na demilitariziranem območju, da bi mu stisnil roko in ga pozdravil.

Danes je nato po pogovorih z južnokorejskim predsednikom Moonom v Seulu srečanje potrdil. “Gremo na demilitarizirano območje ob meji in srečal se bom z voditeljem Kimom,” je na novinarski konferenci dejal Trump. “Zelo se ga veselim,” je povedal in dodal, da se bosta s Kimom zgolj na hitro rokovala in se pozdravila, ker se nista videla že od Vietnama.

Trump je še dejal, da bo srečanje s Kimom “zgolj korak”, s čimer je znižal pričakovanja glede morebitnega preboja v pogajanjih o jedrski razorožitvi Severne Koreje.

ZDA zahtevajo popolno denuklearizacijo te izolirane komunistične države. Strokovnjaki sicer dvomijo, da se bo Pjongjang kdajkoli v celoti odpovedal jedrskemu oborožitvi, saj je to smrtonosno orožje ključno za preživetje režima.

Američani in Južnokorejci si poleg tega prizadevajo tudi za sklenitev mirovnega sporazuma med Korejema, s čimer bi se uradno končala korejska vojna. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen