Šabeder: Za skrajševanje najbolj akutnih čakalnih dob bo treba izkoristiti vse vire na trgu

0

Minister za zdravje Aleš Šabeder je koaliciji predstavil stanje v zdravstvenem sistemu ter ključne prioritete. Te se nanašajo na zakonodajo, kjer izpostavlja zakon o dolgotrajni oskrbi, upravljanje javnih zdravstvenih zavodov in skrajšanje čakalnih dob. Pri najbolj akutnih bo treba po ministrovih navedbah verjetno izkoristiti vse resurse na trgu.

Ena ključnih tem vrha koalicije, ki se danes sestaja na Brdu pri Kranju, so razmere in ukrepi na področju zdravstva. Šabeder je v izjavi novinarjem pojasnil, da je predstavil stanje v zdravstvenem sistemu, tako na področju primarnega kot sekundarnega in terciarnega nivoja, število zaposlenih in ključne kazalnike, ki kažejo dejansko stanje.

Predstavil je tudi ključne izzive in ukrepe za letošnje in prihodnje leto. Sredstva se bodo razporedila skladno s prioritetami, glede na proračunski okvir pa bo za zdravstveno blagajno v prihodnjem letu in tudi v letu 2021 od 200 do 300 milijonov evrov več.

Med najpomembnejšimi ukrepi na zakonodajnem področju je minister izpostavil zakon o dolgotrajni oskrbi, zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakon o upravljanju in vodenju javnih zdravstvenih zavodov. Pri slednjem je izpostavil sanacijo, ki po njegovih navedbah kaže dobre rezultate, tudi v prvem kvartalu letošnjega leta se je namreč izguba v bolnišnicah v sanaciji zmanjšuje.

Zakon o dolgotrajni oskrbi bo po časovnici v obravnavi na vladi do konca letošnjega leta, je pojasnil minister. O načinu vira financiranja je po njegovih navedbah prezgodaj govoriti, pripravljajo več scenarijev. “V vsakem primeru nam prve številke, ki jih imamo na mizi, kažejo, da bo treba zagotoviti dodaten vir financiranja,” je razkril Šabeder.

Na področju čakalnih vrst pa so po njegovih navedbah na začetku. S podatki, ki jih imajo trenutno, poskušajo ugotoviti dejansko stanje, identificirali pa so tudi posebej izstopajoča področja in število nedopustno čakajočih. Glavna prioriteta so, tako Šabeder, tiste čakalne dobe, kjer se lahko zdravstveno stanje čakajočih bistveno poslabša.

Glede na obseg najbolj akutnih čakalnih dob je treba identificirati vse resurse na trgu in sprejeti odločitev, kako se bodo vključevali v skrajševanje čakalnih dob, je poudaril minister. S temi besedami je odgovoril na vprašanje, ali to pomeni, da bodo odprli tudi vrata zasebnikov.

Po njegovih navedbah bo treba zagotoviti dodatno financiranje za izvajalce, pri čemer je govora o celotnih timih, torej zdravnikih in medicinskih sestrah, ki bodo delali na skrajševanju čakalnih vrst. Za to bo treba nekoliko dodelati tudi informacijsko podporo, je pojasnil. S pilotnim projektom bodo začeli na področju ortopedije, kjer so čakalne vrste precej dolge in je velik delež bolnikov, ki čakajo nedopustno dolgo.

Natančnega razloga za zadnji zaplet glede spregledanega števila čakajočih na zdravstveno storitev po ministrovih navedbah še nimajo, so pa s podatki nekoliko bliže. Na mizi ima zadnje poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje s podatki za preteklo obdobje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen