Rim piše EU: Javnofinančnih pravil ne bomo kršili, želimo pa njihovo spremembo

0

Italijanska vlada je v pismu ustanovam in članicam EU zagotovila, da zahodna slovenska soseda, ki ji grozi postopek EU zaradi previsokega javnega dolga, ne bo kršila javnofinančnih pravil unije. Je pa ob tem izpostavila stališče, da bi bilo treba nujno začeti razpravo o njihovi temeljiti spremembi.

“Ne nameravamo bežati pred našimi obveznostmi, ki jih narekujejo evropska pravila, prav tako ne nameravamo zahtevati izjem ali popuščanja,” je v pismu, naslovljenem predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku in članicam unije zapisal italijanski premier Giuseppe Conte.

Ob tem pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izpostavil, da bi bilo treba v okviru EU nujno začeti razpravo o “temeljiti spremembi” pravil delovanja gospodarske in denarne unije.

“Uravnoteženost javnih financ ne more biti edini referenčni parameter ekonomske in socialne politike,” so v Rimu med drugim zapisali v šeststranskem pismu, ki ga je Conte objavil na svojem Facebook profilu. Zatrdil je, da italijansko prebivalstvo vse bolj kaže znake “trpljenja” zaradi desetletja varčevalnih politik, in spomnil na grški primer, kjer se je sledenje zgolj fiskalnim ciljem po njegovih besedah izkazalo kot “dramatično kontraproduktivno”.

Predsednik italijanske vlade je zagotovil tudi, da bo kljub stagnaciji italijanskega gospodarstva, ki niha na robu recesije, proračunski primanjkljaj letos manjši od predvidenega, razlog za to pa bo nižja poraba.

Natančne številke ni navedel, je pa Conte že pred dnevi navedel, da bi lahko javnofinančni primanjkljaj letos dosegel 2,2 odstotka BDP, kar je 0,2 odstotne točke manj od predhodnih napovedi in 0,3 odstotne točke pod napovedmi Evropske komisije.

Dva velika projekta populistično usmerjene vlade Gibanja petih zvezd in Lige z glavnima zvezdama Luigijem di Maiom in Matteom Salvinijem – državljanski dohodek, ki najrevnejšim zagotavlja mesečni dohodek v višini 780 evrov, in reforma pokojninskega sistema, imenovana kvota 100, ki predvideva upokojitev pri 62 letih z 38 leti delovne dobe – bosta po napovedih vlade v Rimu stala manj od pričakovanj.

“Ponavljamo tudi, da nameravamo strukturni primanjkljaj v 2020 znižati za 0,2 odstotne točke,” je še zapisal Conte in dodal, da je vlada pripravljena na konstruktiven dialog z Evropsko komisijo.

Italiji sicer grozi postopek zaradi nespoštovanj pravil glede javnega dolga. Država namreč svoj ogromen dolg v višini okoli 132 odstotkov BDP zvišuje, namesto da bi ga v skladu z evropskimi priporočili zniževala.

Komisija je zato v začetku junija ocenila, da je postopek proti Italiji upravičen. S tem se strinjajo tudi članice EU, a naslednjega koraka po neuradnih informacijah za zdaj ni pričakovati, vsaj do jeseni ne. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen