Pri Želimljah medved napadel 80-letno žensko; ranjeno odpeljali v UKC Ljubljana

0

Danes zjutraj ob 5.32 je v naselju Vrh nad Želimljami v občini Škofljica medved napadel 80-letno žensko in jo poškodoval. Odpeljali so jo v ljubljanski klinični center, a po pojasnilih ljubljanske policijske uprave po do zdaj znanih podatkih ni huje poškodovana. Zaradi dogodka so aktivirali tudi lovce in pristojne na zavodu za gozdove.

Po navedbah ljubljanskih policistov je medved občanko napadel v okolici doma. Na kraju so posredovali policisti, ki še zbirajo obvestila in preverjajo okoliščine dogodka.

Obveščena sta bila tudi pristojno lovsko društvo in intervencijska skupina za velike zveri Zavoda za gozdove, ki trenutno izvajajo ukrepe v skladu s svojimi pristojnostmi.

Do dogodka prihaja v času okrepljenih opozoril glede napadov zveri na drobnico in njihovih vpadov v življenjski prostor ljudi, zaradi česar se posledično povečujejo škode, med prebivalci na območjih z največjo gostoto medvedov in tudi volkov pa je občutek varnosti omajan.

Pod pritiskom predstavnikov kmetov in civilne družbe je zato DZ prav ta teden potrdil interventni zakon, katerega namen je poseči v prenamnoženo populacijo medveda in volka. Po zakonu je predviden odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave.

Vlada sicer poseg v populacijo omenjenih zveri vsako leto določi z odlokom, a se ta po sodnem zadržanju ne izvaja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen