Potrošniška poraba v ZDA maja znova navzgor, inflacija ostaja nizka

0

Ameriški potrošniki so po podatkih ministrstva za delo maja v primerjavi z aprilom povečali svojo porabo za 0,4 odstotka. Osnovna inflacija, vezana na potrošniško porabo brez cen energije in hrane, je bila na mesečni ravni 0,2-odstotna, na letni pa le 1,5-odstotna.

Poraba za dobrine je od aprila narasla za 0,5 odstotka, od tega za trajne, kamor spadajo avtomobili, za 1,7 odstotka. Poraba za storitve je narasla za 0,4 odstotka. Razen za nove avtomobile so Američani maja povečali svojo porabo v restavracijah in barih ter za hotelske storitve.

Ministrstvo za trgovino je podatke za april popravilo navzgor, in sicer z 0,3-odstotne rasti potrošniške porabe od marca na 0,6-odstotno.

Skupna inflacija, vezana na potrošniško porabo, je bila maja na mesečni ravni 0,2-odstotna, na letni pa 1,6-odstotna, vendar centralna banka Federal Reserve pri svoji obrestni politiki najbolj upošteva osnovno inflacijo brez cen energije in hrane.

Le 1,5-odstotna inflacija pomeni, da si banka lahko privošči znižanje obrestne mere, k čemur jo sili predsednik ZDA Donald Trump že na julijskem srečanju.

Osebni dohodki so maja od aprila narasli za 0,5 odstotka, stopnja varčevanja pa je ostala na 6,1 odstotka razpoložljivega dohodka po davkih kot aprila, čeprav je številka malce večja. Američani so maja dali na stran 985,4 milijarde dolarjev, aprila pa 975 milijarde. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen