Ob tednu slepih opozorila o nedostopnosti slepim in slabovidnim prilagojenega učnega gradiva

0

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih, katerega glavni namen je ozaveščanje videčih o vsakodnevnih potrebah slepih in slabovidnih. Letos je med drugim v ospredju nedostopnost slepim in slabovidnim prilagojenega učnega gradiva v šolah, so sporočili iz Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Starši slepih in slabovidnih otrok so ob iztekajočem se šolskem letu, ko že potekajo priprave na prihodnje šolsko leto, zaskrbljeni, saj se sprašujejo, ali bo njihov otrok septembra pravočasno prejel vse učbenike v njemu dostopnih oblikah, opozarjajo na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Kot so na zvezi zapisali, prilagajanje učbenikov in delovnih zvezkov ni sistemsko urejeno, zaradi česar so starši večinoma prepuščeni samim sebi. Nekateri tako učno gradivo prilagajajo sami s pomočjo spremljevalcev oziroma se obračajo na center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne IRIS ter zvezo slepih in slabovidnih.

Na zvezi učbenike delno prilagajajo s pomočjo nizkih pavšalnih sredstev ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, večinoma pa s sredstvi fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij FIHO, a ob tem opozarjajo, da kljub prizadevanjem marljivih knjižničarjev in zunanjih sodelavcev ne morejo priskrbeti učbenikov v zvoku in brajici vsem, ki se na njih obrnejo.

“Odločno zagovarjamo, da morajo vsi slepi in slabovidni učenci in dijaki pod enakimi pogoji kot videči prejeti vse učbenike in drugo gradivo v njim dostopni obliki (brajica, zvok, povečan tisk),” so zapisali na zvezi. Kot so ob tem še zapisali, nihče ne bi smel biti prepuščen dobri volji učiteljev in spremljevalcev oziroma iznajdljivosti staršev.

Na problematiko nedostopnosti učnega gradiva v šolah so nedavno opozorili tudi državno sekretarko na MIZŠ Martino Vuk. Ta jim je sicer zagotovila odgovore do konca maja, a kot so opozorili na zvezi, teh še niso prejeli. Vseeno upajo, da bo čim prej prišlo do ustrezne rešitve, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Poleg nedostopnosti učnega gradiva pa je v ospredju letošnjega tedna slepih tudi zaplemba posestva na Okroglem pri Naklem s strani Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, ki ga je slepim in slabovidnim pred več kot 80 leti podaril duhovnik in jezikoslovec Tomo Zupan.

Kot opozarjajo na zvezi, kljub izraženi podpori lokalne skupnosti, Sveta za invalide in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na skladu “uradniško rigidno vztrajajo na stališču, da je “pretekla družbena lastnina”, ki so jo slepi in slabovidnih imeli celo v zemljiškoknjižni posesti, last Republike Slovenije”.

Prihodnje leto bo Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije praznovala 100-letnico delovanja, a kot so zapisali v sporočilu, ne morejo govoriti o urejenih rešitvah za potrebe slepih in slabovidnih. “Odprtih izzivov, težav in problemov je še zelo veliko, čeprav so občasno tudi deležni manjših rešitev, ki dajejo videz urejanja skrbi za slepe in slabovidne,” so še zapisali.

V sklopu tedna se je in se še bo zvrstilo več aktivnosti, ki so namenjene tako slepim in slabovidnim kot tudi videčim, saj je poleg aktivnosti za uporabnike glavni namen tedna slepih ozaveščanje videčih o potrebah in prilagoditvah, ki jih slepi in slabovidnih vsakodnevno potrebujejo, ter o pomenu skrbi za vid. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen