Nekdanji minister za zdravje Gantar kritično o otroški kardiokirurgiji

0

Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je bil na današnjem zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ o otroški kardiologiji izrazito kritičen do stanja otroške kardiokirurgije v UKC Ljubljana v času, ko je bil na čelu ministrstva. Odgovornost je pripisal predvsem stroki v UKC, ki po njegovih besedah vse do zdaj še ni našla prave rešitve.

Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme je danes zaslišala prve tri priče – poleg Gantarja še nekdanjega strokovnega direktorja kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Alojza Pleskoviča in nekdanjo generalno direktorico UKC Darinko Miklavčič.

Gantar, ki je vodil ministrstvo za zdravje v obdobju 2012-2013, je opozoril, da stanja otroške kardiokirurgije ni mogoče izboljšati zgolj s prihodom enega kirurga, saj gre za kompleksno timsko dejavnost. Težava po njegovih besedah ni bil izraelski kirurg David Mishaly, ki je takrat operiral v UKC, zato je kot minister tudi podpiral njegovo prisotnost v kliničnem centru.

Težava so bile organizacijske pomanjkljivosti in konflikti znotraj strokovne ekipe v UKC, je opozoril. Po njegovih besedah je bilo v UKC “na tem področju veliko narobe, angažma tamkajšnje stroke pri iskanju rešitve pa ni bil zadosten”. Spomnil je, da je kot minister zahteval širši nadzor otroške kardiokirurgije, a so rezultati prišle šele po tem, ko je že končal ministrovanje.

Gantar je ocenil, da ljubljanski UKC še vedno ni našel pravega odgovora za otroško kardiokirurgijo. Rešitev vidi v tem, da pobudo prevzame stroka v UKC in se ne zanaša na politiko, katere moč je pri tovrstnih težavah omejena. Po njegovih besedah “tudi zdravniška zbornica za rešitev tega problema nima pravega orožja”. Dodal je, da ob nesoglasjih znotraj strokovnega tima ni mogoče delati kakovostno.

Od Pleskoviča in Miklavčičeve je preiskovalna komisija želela predvsem slišati, zakaj v vlogah strokovnega direktorja kirurške klinike in generalne direktorice UKC nista takoj ukrepala, ko sta izvedela, da je Mishaly na otroški kardiokirurgiji operiral brez licence. Miklavčičeva je odgovorila, da je ureditev tega vprašanja prepustila takratni strokovni direktorici UKC Aleksandri Markovič Predan.

Pojasnila je, da je kot generalna direktorica poskrbela za to, da je UKC z Mishalyjem podpisal avtorsko pogodbo, ki se je nanašala na njegovo mentorstvo slovenskim kirurgom, ki pa z licenco, tudi po mnenju zdravniške zbornice, ni bila povezana. Dejala je, da bi zakon kršila v primeru, če bi z izraelskim kirurgom podpisala podjemno pogodbo, ki pa terja urejeno licenco.

Miklavčičeva, ki je bila na čelu UKC v obdobju 2005-2009, je poudarila, da v zvezi z Mishalyjevim delom takrat ni bilo nobenih pripomb – ne iz stroke in ne od staršev. Enako je dejal tudi Pleskovič in dodal, da je bilo tudi po njegovi oceni stanje otroške kardiokirurgije “normalno”. V zvezi z neurejeno licenco pa je pojasnil, da je zadevo prepustil takratnemu predstojniku kardiokirurgije Borutu Geršaku, ki je Mishalyja tudi pripeljal v UKC.

Je pa Pleskovič, ki je kirurško kliniko vodil v obdobju 2010-2014, potrdil, da so tudi do njega prišle pripombe na račun tega, da je Mishaly operiral brez licence. Po njegovih besedah so od kardiologov in intenzivistov prišli tudi očitki, da izraelski kirurg dela za bistveno boljše plačilo. Spomnil je, da je Mishaly pozneje dobil licenco in tudi nižje honorarje. Ocenil je, da je bila takratna naveza Mishalyja in kirurga Roberta Blumauerja “dobra rešitev”.

Pleskovič sprva ni želel povedati, katerega ministra za zdravje je obveščal o problematiki otroške kardiokirurgije v ljubljanskem UKC, ko pa ga je predsednica komisije Jelka Godec (SDS) opozorila na možnost izreka denarne kazni, pa je vendarle povedal, da je bil to takratni minister Borut Miklavčič.

Sicer so člani preiskovalne komisije DZ o otroški kardiologiji na današnji seji za zaprtimi vrati govorili tudi prihodnjem delu komisije. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen