Na prvi paradi ponosa v Mariboru okoli 800 udeležencev

0

Na prvi paradi ponosa v Mariboru je danes približno 800 udeležencev skozi mestne ulice mirno širilo sporočilo ljubezni, enakopravnosti in vključevanja. Kot je za STA povedala Marja Guček iz Mladinskega kulturnega centra Maribor, je udeležba presegla vsa pričakovanja, izgredov pa ni bilo.

Dogajanje se je, kot so sporočili iz Mladinskega kulturnega centra Maribor, začelo z zborom na Glavnem trgu, od koder se je karavana udeleženk in udeležencev odpravila po mestnih ulicah ter svojo pot končala na Trgu svobode. Tam so zbrane poleg Gučkove nagovorili mariborski župan Saša Arsenovič, britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey, Andra Camelia Cordos iz romunske organizacije Go Free, Simona Muršec iz Društva parada ponosa Ljubljana in Mariborčanka Lea Dvoršak.

Govorci so izpostavili pomembnost tovrstnih dogodkov po vsem svetu v luči boja za enakopravnost oseb z različnimi spolnimi usmeritvami ter za sprejemanje in vključevanje vseh.

Podporo prvi Paradi ponosa Maribor sta med drugim izkazala tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, župan nemškega mesta Köln Andreas Wolter ter 19 organizacij in podjetij iz območja Mestne občine Maribor, ki so v znak podpore danes izobesili mavrično zastavo.

Parade so se udeležili tudi Susan K. Falatko, nova odpravnica poslov ameriškega veleposlaništva v Sloveniji, francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari, direktor British Council Slovenije Dragan Barbutovski in številni predstavniki mariborskega mestnega sveta, urada za kulturo in mladino ter javnih podjetij in zavodov.

Dogajanje sta s svojima nastopoma popestrila tudi Rene Volker in Sebastijan Lukovnjak.

Prva parada ponosa je v Sloveniji potekala leta 2001. Kot prvo parado ponosa v svetu pa štejejo protest leta 1969, ko se je ameriška skupina gejev in lezbijk uprla racijam in nasilju policistov v lokalu Stonewall v New Yorku. Od takrat parade ponosa prirejajo po vsem svetu kot spomin na ta dogodek, kot opozorilo na diskriminacijo istospolno usmerjenih ter za promocijo strpnosti. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen