Na Koroškem zaživel center za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od drog

0

V okviru Zdravstvenega doma (ZD) Slovenj Gradec so danes tudi uradno odprli že nekaj časa delujoč Center za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, v okviru katerega delujeta ambulanta in mobilna enota. Novi center je predvsem pridobitev za tiste uporabnike, ki so do zdaj tovrstno pomoč iskali v Velenju in Mariboru.

Koroška do zdaj ni imela svoje ambulante za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti, potrebe po tem pa so velike, zato je pridobitev izrednega pomena, je danes izpostavila direktorica ZD Slovenj Gradec Marjeta Vaupot.

V centru trenutno obravnavajo 25 uporabnikov, večinoma takšnih, ki so na substitucijskem zdravljenju. Uporabniki so stari v povprečju od 25 do 40 let, veliko jih hodi v službo. V ZD pričakujejo, da se bo število uporabnikov v prihodnje še povečalo.

Z delovanjem centra na Koroškem se po besedah Vaupotove želijo predvsem približati tistim, ki imajo tovrstne težave, to pa jim med drugim omogoča tudi mobilna enota z ustrezno opremljenim kombijem za terenske obiske v vseh 12 koroških občinah. Na ta način se približujejo ne le tistim, ki imajo težave z odvisnostjo od prepovedanih drog, ampak tudi njihovim svojcem in prijateljem, ki lahko pri sodelavcih mobilne enote dobijo različne informacije.

Za ureditev ambulante je ZD Slovenj Gradec sam namenil okoli 50.000 evrov, na razpisu ministrstva za zdravje pa je pridobil 425.000 evrov za petletni projekt vzpostavitve mobilne enote za izvajanje preventivnih programov in programov zmanjševanja škode na področju prepovedanih drog na Koroškem. Vaupotova pričakuje, da bo dejavnost po izteku projekta prešla v redno financiranje s strani zdravstvene zavarovalnice. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen