Na Knovsu v zvezi s prisluškovalno afero nekdanja zunanja ministra Erjavec in Žbogar

0

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb bo danes v zvezi s prisluškovalno afero v arbitraži o meji med Slovenijo in Hrvaško opravila pogovore z nekdanjima zunanjima ministroma Karlom Erjavcem in Samuelom Žbogarjem, nekdanjim generalnim sekretarjem na MZZ Tomažem Kunstljem in dolgoletno vodjo Erjavčevega kabineta Vlasto Vivod.

Člani Knovsa so pred tem že opravili pogovore s slovensko agentko v arbitraži Simono Drenik in arbitrom Jernejem Sekolcem, pa tudi z nekdanjimi direktorji obveščevalne službe Sova Andrejem Rupnikom, Zoranom Klemenčičem, Damirjem Črncem in Stanetom Štembergerjem.

Cilj teh pogovorov je, kot je dejal predsednik komisije Matej Tonin (NSi), razčistiti, kdo je na slovenski strani odgovoren za afero, ko sta se v prisluhe očitno hrvaških obveščevalcev ujela Drenikova in Sekolec, čeprav se sploh ne bi smela pogovarjati.

Po do zdaj opravljenih pogovorih so ugotovili, da se navedbe štirih nekdanjih direktorjev Sove ne skladajo s tistim, kar je povedala Drenikova, ki so jo ujeli v nedovoljenih pogovorih s Sekolcem. Kaj točno se ne ujema, Tonin ni pojasnil.

Posnetki pogovorov Drenikove in Sekolca so leta 2015 povzročili precejšnje zaplete v arbitražnem procesu za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. Sosednja država je nato sporočila, da izstopa iz procesa, ker da je “nepovratno kompromitiran”.

Arbitražno sodišče samo se je sicer po zamenjavi slovenskega in hrvaškega arbitra, ki sta odstopila, leto dni kasneje odločilo, da je Slovenija s temi pogovori sicer storila prekršek, a ne takšne narave, da sodišče ne bi moglo zaključiti dela. Konec junija 2017 je nato izdalo končno razsodbo o poteku meje med državama, ki pa jo priznava le Slovenija. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen