MZZ obsodil objavo zemljevida velike Madžarske

0

Zunanje ministrstvo je na Twitterju obsodilo objavo zemljevida velike Madžarske ter poudarilo, da je EU nastala na preseganju sovražnosti med narodi in bremen preteklosti. Slovenija pa si bo kot odgovorna članica EU še naprej prizadevala za spodbujanje prijateljstva, strpnosti in sodelovanja med sosednjimi državami, ki so vse tudi članice EU.

MZZ “obsoja izbor zgodovinske slike, ki ne spodbuja k krepitvi vrednot, na katerih je zrasla Evropska unija. EU je nastala na preseganju sovražnosti med narodi in tragičnih bremen preteklosti”, je zunanje ministrstvo zapisalo na Twitterju.

Kabinet madžarskega premierja Viktorja Orbana je ob madžarskem prazniku nacionalne povezanosti 4. juniju na svojem uradnem računu na Twitterju objavil zemljevid velike Madžarske.

Madžarska uradna komunikacijska pisarna je ob dnevu spomina na podpis Trianonske pogodbe na profilu na Twitterju About Hungary objavila zemljevid s pripisom: “Dve tretjini ozemlja sta nam bili odvzeti.”

S trianonsko mirovno pogodbo, podpisano 4. junija 1920 v Versaillesu, je Madžarska izgubila dve tretjini ozemlja. Z njo so največ ozemlja po razpadu Avstro-Ogrske pridobile Romunija, Češkoslovaška in Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. Med drugim se je Prekmurje po pogodbi združilo z matično domovino. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen