Kitajska zaradi izjav o hongkonškem zakonu poklicala na pogovor predstavnika veleposlaništva ZDA

0

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes poklicalo na pogovor predstavnika ameriškega veleposlaništva v Pekingu zaradi komentarjev Washingtona o hongkonškem predlogu zakona o izročanju osumljencev Kitajski.

Namestnik kitajskega zunanjega ministra Le Yucheng je na pogovor poklical namestnika ameriškega veleposlanika Roberta Fordna, da bi mu izrazil nezadovoljstvo zaradi neodgovornih komentarjev ameriških predstavnikov glede spornega predloga zakona.

“Pozivamo ameriško stran, naj se takoj preneha vmešavati v hongkonške zadeve v kakršnikoli obliki ter spodkopavati hongkonško blaginjo in stabilnost,” so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva.

Ameriški kongresniki so v četrtek vložili predlog zakona, ki izraža podporo “demokraciji, človekovim pravicam in vladavini prava v Hongkongu” v kontekstu kitajskega “vmešavanja”.

V Hongkongu so ta teden potekali množični protesti proti predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev Kitajski. Kritiki opozarjajo, da bi zakon oblastem v Pekingu omogočil, da bi političnim nasprotnikom sodili v celinski Kitajski.

Ob demonstracijah so izbruhnili spopadi med protestniki in policisti. Hongkonški zakonodajni svet je zaradi protestov preložil nadaljnjo obravnavo predloga zakona.

Voditelji protestnikov v Hongkongu zahtevajo umik predloga in ne nameravajo odnehati. Pozvali so k novim množičnim protestom v nedeljo, za ponedeljek pa k splošni stavki v mestu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen