Grims: Umik Turčije s seznama varnih izvornih držav bo imel negativne učinke za Slovenijo

1

Nedavna odločitev vlade, da Turčijo umakne s seznama varnih izvornih držav, bo imela negativne dolgoročne učinke za Slovenijo in njen položaj v Evropski uniji, je danes na novinarski konferenci ocenil poslanec SDS Branko Grims. Po njegovem mnenju gre za “solistično, z Evropo neusklajeno in neodgovorno potezo”.

Z umikom Turčije s seznama je Slovenija po Grimsovih besedah začela enostransko rušiti dogovor med EU in Turčijo, kar bo imelo daljnosežne posledice za njen položaj v EU, ker gre za odstop od usklajene evropske politike. Poleg tega sosedom in drugim daje signal, da je nezanesljiv partner, da ne drži besede, da enostransko odstopa od dogovorov in ravna drugače, kot obljublja, je dejal.

Ta odločitev bo po mnenju Grimsa tudi dodatno osamila Slovenijo v mednarodnem prostoru, povzročila dodatne pritiske za njeno izrinjanje iz schengna ter poslabšala varnostne, socialne in druge razmere v državi.

V praksi po njegovi oceni to pomeni, da se bo zagotovo za pot proti Sloveniji odločilo večje število migrantov. Ker je vračanje migrantov dolgotrajen postopek, bo to zelo drago, poleg tega bodo ostale države svojo politiko do Slovenije še zaostrile, je še dejal Grims.

Po njegovih besedah koncept varne izvorne države pomeni, da lahko tja vrneš vsakega migranta oz. prosilca za azil, ki je od tam prišel. Če državo umakneš s seznama varnih izvornih držav, moraš za vsakega izvesti celoten postopek, kar veliko stane in vpliva na celotno schengensko območje, je še dejal Grims.

Turčija kot varna izvorna država je, kot je poudaril poslanec, temelj dogovora med EU in Turčijo iz leta 2016. Ta dogovor je pomembno pripomogel k zaprtju t. i. balkanske migrantske poti. Poslanec je še dejal, da je Slovenija edina na območju, ki je Turčijo umaknila s seznama varnih izvornih držav.

Vlada je prejšnji teden izdala odlok o določitvi seznama varnih izvornih držav, ki bo po objavi v uradnem listu nadomestil odlok iz leta 2016. Na novem seznamu je 14 držav, med novimi varnimi izvornimi državami so Gruzija, Nepal in Senegal, s seznama pa so umaknili Turčijo.

Glede na podatke, objavljene na spletni strani Evropske komisije, sicer več držav nima Turčije na svojih seznamih varnih izvornih držav. Med njimi so Avstrija, Nemčija, Francija in Belgija. Je pa Turčija na skupnem seznamu varnih izvornih držav EU, ki ga predlaga Evropska komisija. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. Jožek pravi

    Negativne ucinke za Slovenijo bo imela tudi njegova knjiga z nekaksno desnicarsko vsebino, ki bojda spet potvarja zgodovino

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen