Evropski organ za delo bo imel sedež v Bratislavi

0

Nastajajoči evropski organ za delo bo imel sedež v Bratislavi, so soglasno sklenili predstavniki vlad članic EU. Oktobra bo začel delovati iz Bruslja, nato pa se bo preselil na Slovaško. Po današnjem dokončnem sprejetju uredbe o ustanovitvi bo začel delovati še letos, v celoti operativen pa bo postal do leta 2024, so sporočili iz Bruslja.

Novi organ za delo bo državljanom in podjetjem po navedbah Bruslja omogočal, da izkoristijo priložnosti na enotnem trgu, hkrati pa bo podpiral sodelovanje med nacionalnimi organi, med drugim pri preprečevanju socialnih goljufij in zlorab ter spopadanju z njimi.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je idejo o skupnem organu za delo predstavil leta 2017, Evropska komisija, Evropski parlament in Svet EU pa so nato februarja letos dosegli začasni dogovor o ustanovitvi organa.

Po ocenah komisarke za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je dogovor o organu za delo najpomembnejši del pravičnega evropskega trga dela. Organ bo po njenih pojasnilih imel dvojno nalogo: nacionalnim organom bo pomagal v boju proti goljufijam in zlorabam, državljankam in državljanom pa zagotavljal lažjo mobilnost.

Evropski organ za delo – njegove dejavnosti bodo povezane s pravili o mobilnosti delovne sile, napotitvi delavcev in koordinaciji socialne varnosti ter s posebno zakonodajo v sektorju cestnega prometa – bo zaposloval okoli 140 ljudi, od tega 60 strokovnjakov, ki jih bodo napotile države članice, med drugim za vlogo nacionalnih uradnikov za zvezo. Njegov letni proračun je ocenjen na okoli 50 milijonov evrov.

Na ravni EU ne bodo ustvarjene nobene nove pristojnosti, države članice pa bodo še naprej v celoti odgovorne za izvrševanje pravil na področju dela in socialne varnosti. Bo pa organ olajšal sodelovanje med državami članicami, racionaliziral obstoječe strukture in zagotovil operativno podporo za učinkovitejše izvrševanje pravil v korist državljank in državljanov, podjetij in nacionalnih organov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen