EU v boj proti prevaram z novimi standardi za osebne izkaznice

0

Evropska unija želi zmanjšati možnost za prevare v zvezi z identiteto, zato so ministri držav članic za pravosodje danes v Luxembourgu sprejeli uredbo, ki zagotavlja večjo varnost osebnih izkaznic in dokumentov o bivališču za državljane EU in njihove družinske člane, ki niso državljani unije. Uredba določa standarde, ki veljajo za vse članice.

Za države članice, kjer nacionalna zakonodaja ne predvideva osebnih izkaznic, uvedba teh dokumentov ni obvezna, so še sporočili iz Sveta EU.

V skladu z novimi pravili bodo morale imeti vse osebne izkaznice v EU enoten format kreditne kartice, območje, ki ga je mogoče prebrati s čitalcem ter bodo morale ustrezati minimalnim standardom Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO). Opremljene bodo morale biti tudi s fotografijo ter dvema prstnima odtisoma lastnika, ki bosta na kartici shranjena v digitalni obliki na brezstičnem čipu. Na vseh bo morala biti zastava EU, na sredi katere bo odtisnjena koda članice, ki jih je izdala.

Osebne izkaznice bodo veljavne najmanj pet in največ deset let, za starejše od 70 let je veljavnost tega dokumenta lahko tudi daljša. Osebne izkaznice mladoletnih bodo veljavne največ pet let.

Nova pravila bodo začela veljati v dveh letih po sprejetju, kar pomeni, da morajo takrat vsi novo izdani dokumenti ustrezati novim kriterijem. Obstoječe osebne izkaznice, ki ne bodo v skladu z novimi pravili, bodo veljavne še največ deset let po uveljavitvi uredbe oz. do izteka roka veljavnosti. Najmanj varne osebne izkaznice bodo veljavne še največ pet let po začetku veljavnosti novih pravil. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen