Erjavec v svojem stilu: Knovs ponovno zlorabljen za politični obračun

0

Minister za obrambo Karl Erjavec je danes ponovno zavrnil očitke, ki ga nanj naslavljajo predlagatelji interpelacije, odgovoril pa je tudi na četrtkove navedbe podpredsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Žana Mahniča. Po ministrovem prepričanju je bila komisija ponovno zlorabljena za politični obračun.

Mahnič je v četrtek po seji komisije, na kateri so zaslišali razrešenega poveljnika poveljstva sil Miho Škerbinca, dejal, da njegovo pričanje in tudi dokumentacija, ki jo je Knovsu posredoval Škerbinc, ministra za obrambo postavljata na laž. Mahnič je ob tem povzel Škerbinčevo pričanje, v katerem je slednji zatrdil, da je skušal načelnico generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenko Ermenc zaščititi pred razširjanjem govoric o njenem zdravstvenem stanju.

Erjavec pa je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi ključnih nalog ministrstva v tem mandatu, dejal, da imajo oni drugačne informacije in da ne drži, da bi Škerbinc načelnico ščitil. Nasploh pa komentiranje zdravstvenega stanja nadrejenih ali podrejenih po ministrovih besedah pomeni kršitev pravil vojaške službe, saj gre za poseganje v integriteto in zasebnost posameznika. Obenem pa so imele te govorice po prepričanju ministra velik vpliv na obrambni sistem.

Škerbinc je po Erjavčevem prepričanju svojo razrešitev spolitiziral. Razrešitev je bila povsem zakonita, saj jo dopušča zakon o obrambi, je poudaril Erjavec. V zvezi z očitki o zlorabi obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo pa je povedal, da je ta v primeru zaslišanja Škerbinca in drugih pripadnikov SV zgolj izvajala svoje varnostne naloge. Kot je pojasnil, OVS letno opravi skoraj 300 takšnih pogovorov, tako da gre za redno dejavnost te službe.

Minister je ob tem še napovedal, da bo na seji DZ, ko bodo obravnavali vloženo interpelacijo, prosil, naj se v delu zapre za javnost, da bo lahko poslancem pojasnil, kaj je Škerbinc govoril na zaslišanju pred pripadniki OVS.

Po besedah ministra načelnica očitno Škerbincu ni več zaupala in je zato predlagala njegovo razrešitev. Če tega Erjavec, kot je dejal, ne bi storil, bi s tem sam izrazil nezaupnico Ermenčevi.

Škerbinc je sicer na četrtkovem pričanju članom Knovsa izročil dokument o izvajanju aktivnosti na osrednjem vadišču SV na Počku. Iz poročila je razvidno, da ga je ministru posredovala Ermenčeva, v njem pa zapisala, da je SV tudi v primeru spornega nočnega streljanja izvajala navodila oziroma usmeritve vlade in ministrstva za obrambo.

Vendar pa je Erjavec danes poudaril, da za nočno streljanje poveljnik poveljstva ni imel odobritve in da je s tem prekoračil svoja pooblastila. Kot je pojasnil, vladni načrt vaj v obrambnem sistemu sploh ni predvideval streljanja s težkimi, 120-milimetrskimi kalibri, niti podnevi, kaj šele ponoči, niti ko gre za SV in niti ko gre za ameriške vojake. Dokument pa, ki mu ga je posredovala načelnica, se je nanašal na dogovor z občino Postojna, ki ne velja več, je dodal.

Tudi sicer pa je dokument Škerbinc po oceni Erjavca komisiji predal nepooblaščeno. Po pravilih rokovanja z dokumenti bi ga Knovs lahko pridobil tudi neposredno od ministrstva. Erjavec pa je kritičen tudi do tega, da načelnica uradno o zaslišanju Škerbinca ni bila obveščena. Kot je dejal, jo je Škerbinc sicer obvestil, a uradnega soglasja ni prejel.

Nasploh minister meni, da se SV uporablja kot poligon za politične spopade. Tudi Knovs je bil v četrtek po njegovi oceni ponovno zlorabljen za politični obračun, zato je Erjavec že napovedal, da se bo s pismom obrnil na predsednika DZ Dejana Židana. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen