Boris Johnson tudi v četrtem krogu glasovanja okrepil vodstvo, Gove za las prehitel Hunta

0

V četrtem krogu glasovanja o novem vodji britanske konservativne stranke je danes znova največ, 157 glasov dobil nekdanji zunanji minister Boris Johnson. Na drugo mesto se je uvrstil minister za okolje Michael Gove z 61 glasovi, na tretjem mestu pa je zunanji minister Jeremy Hunt z 59. Iz igre je izpadel notranji minister Sajid Javid.

Javid je prejel 34 glasov. Johnson je prejel 14 glasov več kot v tretjem krogu, Gove deset več, Hunt pa pet glasov več. Od 313 glasovnic sta bili dve neveljavni.

Zadnji krog glasovanja bo danes pozno popoldne, rezultati pa bodo znani malo po 19. uri po srednjeevropskem času, poroča BBC. Nato bo o nasledniku premierke Therese May po pošti odločilo okoli 160.000 članov stranke.

Že v prvem krogu prejšnji teden so se od tekme za naslednjega predsednika konservativne stranke in tudi premierski položaj poslovili nekdanja ministrica za parlamentarna vprašanja Andrea Leadsom, nekdanji državni sekretar za priseljevanje Mark Harper in nekdanja ministrica za delo Esther McVey.

Minister za zdravje Matt Hancock je, čeprav je prišel v drugi krog, odstopil od kandidature. V drugem krogu je izpadel nekdanji minister za brexit Dominic Raab, v tretjem krogu pa minister za mednarodno razvojno pomoč Rory Stewart.

Novi predsednik stranke, ki bo postal tudi novi britanski premier, bo predvidoma znan v tednu, ki se začne 22. julija. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen