Afriška unija zamrznila članstvo Sudana

0

Afrika unija je danes zamrznila članstvo Sudana v tej povezavi. Kot je AU objavila na Twitterju je prekinjeno sodelovanje Sudana v vseh dejavnostih unije, dokler država ne bo dobila prehodne civilne vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Odbor AU za mir in varnost je nemudoma zamrznil sodelovanje republike Sudan v vseh dejavnostih, dokler ne bo vzpostavljena prehodna vlada, ki jo bodo vodili civilisti, kar je edina pot, da se Sudan izvije iz trenutne krize,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP objavil AU.

AU se je na tak način odzval na trenutno dogajanje v Sudanu, kjer so varnostne sile v prestolnici Kartum v ponedeljek nasilno razgnale mirne protestnike. Po navedbah odbora zdravnikov je zaradi tega in še drugega nasilja umrlo več kot sto ljudi, še 500 jih je bilo ranjenih. Sudansko ministrstvo za zdravje je doslej potrdilo smrt 46 oseb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po strmoglavljenju dolgoletnega sudanskega voditelja Omarja al Baširja aprila letos je oblast v državi trenutno v rokah sudanske vojske. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen