Varovanje schengenske meje: Kdo laže, kdo je nesposoben in kdo je odgovoren za masovne nezakonite prehode meje in za množično kršitev azilne zakonodaje?

5

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bo danes na pobudo predsednika odbora Zvonka Černača obravnaval problematiko varovanja schengenske meje. Natančnejša vsebina razprave še ni znana, je pa mogoče sklepati, da bo beseda tekla tudi o vprašanjih, ki jih je Černač pred tednom dni na seji DZ zastavil premierju Marjanu Šarcu.

Černač (SDS) je tedaj opozoril, da se je število nezakonitih prehodov hrvaško-slovenske meje v zadnjih dveh letih povečalo za več kot osemkrat, da gre tudi za donosno trgovino z ljudmi in množično kršitev azilne zakonodaje. Ljudje na območju meje med Hrvaško in Slovenijo se po njegovih besedah počutijo ogrožene, na shodu v Črnomlju pa so premierja Šarca pogrešali.

Šarec je Černačeve očitke zavrnil ter v odgovoru naštel ukrepe, ki jih je vlada sprejela za soočenje z migracijami. Na mejo so bile denimo poslane dodatne enote vojske, pri varovanju meje je bilo aktiviranih že 419 pomožnih policistov.

Na mednarodni ravni pa je Slovenija že predlagala napotitev Frontexa. Če bi se situacija drastično poslabšala, pa je mogoče po Šarčevih besedah aktivirati 37.a člen zakona o obrambi, ki daje vojski dodatna pooblastila.

Med vabljenimi na današnjo sejo odbora so minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, generalna direktorica policije Tatjana Bobnar ter predsednika obeh policijskih sindikatov Radivoj Uroševič in Kristjan Mlekuš.

Nujno sejo odbora za notranje zadeve, ki je imela na dnevnem redu problematiko varovanja schengenske meje, so zaznamovali očitki iz SDS in sindikata policistov, da država ne stori dovolj za ureditev razmer na južni meji. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je zagotavljal nasprotno, je menil, da delo sindikata spominja na parapolicijo.

Predsednik odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Zvonko Černač, ki je dal pobudo za obravnavo omenjene točke, je uvodoma dejal, da ilegalni migranti prihajajo iz varnih držav, kot so Pakistan, Alžirija in Maroko. Po njegovih besedah se azilna zakonodaja zlorablja, policisti pa izgorevajo.

Stanje v policiji je zaskrbljujoče, sistemskih ukrepov pa ni, je izpostavil predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Kristjan Mlekuš. Po njegovi oceni je socialni dialog z ministrom Poklukarjem na “najnižji točki v zgodovini”. Poleg tega ministrstvo ne stori dovolj za pridobitev ustreznega kadra, je dodal. Število zaposlenih v policiji je po njegovih besedah v zadnjih desetih letih padlo z 9349, kolikor jih je bilo leta 2009, na 8134, kolikor jih je bilo lani.

Vojaki, ki naj bi policiji pomagali na meji, pa so prej ovira kot pomoč, je menil. Največji problem je namreč administrativna obravnava ilegalnega prebežnika, česar pa vojaki ne delajo.

Poslanec SDS, mag. Dejan Kaloh, pa je na Twitterju povzel ključno izjavo Mlekuša, ki ministra Poklukarja dejansko postavlja na laž: “Policijski sindikalist Kristjan Mlekuš: Minister Poklukar je včeraj v Beli krajini zatrjeval, da policisti obvladujejo razmere na južni meji, a ravno včeraj so ilegalni migranti domačinu v Metliki ukradli kombi in z njim divjali po cestah!

Minister Poklukar je ovrgel njegove očitke z zagotovilom, da policija z dodatnimi silami ustrezno varuje schengensko mejo, Slovenska vojska pa odlično sodeluje z njo. Za varovanje južne meje načrtujejo tudi dodatne začasne tehnične ovire in video nadzor, je spomnil.

Izrazil je zaskrbljenost, ker gre Mlekuševo delovanje v “napačno smer”. Delo sindikata spominja na parapolicijo, je dejal.

“To so hude obtožbe,” je v razpravi ocenil poslanec NSi Jernej Vrtovec. “Če imamo parapolicijo, je treba ukrepati,” je pozval.

“Poznamo afero Koprivnikar,” je namignil minister. Vendar je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar zagotovila, da v Sloveniji ni parapolicije. Povzročitelji zadeve Koprivnikar pa so bili ustrezno sankcionirani, je spomnila.

“Slovenija je varna država. Policija zagotavlja varnost tako v notranjosti kot na schengenski meji,” je minister dejal novinarjem po seji. “Ne bom dovolil politizacije policije, sindikat policistov oz. njegov predsednik pa je šel s svojo novinarsko konferenco v predvolilnem času na Policijski akademiji predaleč,” je ocenil.

Ob vprašanju novinarjev glede njegove izjave na seji, da delo sindikata spominja na parapolicijo, pa je dejal: “Verjamem, da notranji mehanizmi delujejo, toda to, kar sem slišal danes od predsednika sindikata, je bilo zame zaskrbljujoče.”

Skozi celotno sejo so sicer poslanci koalicije opozarjali, da je Černač s sklicem tokratne nujne seje zlorabil poslovnik DZ, saj da ni razlogov za sklic nujne seje. “Gre za spreten manever SDS, ki skuša znova nagovoriti volivce,” je dejala Tina Heferle iz LMŠ.

(sta/ured)

Št. komentarjev: 5
 1. raft pravi

  Raft pravi Pred 7 ur
  Ljubljana – Rusi so kot največji slovanski narod imeli do manjših »sinov Slave« vedno pokroviteljski odnos. Vendar so bili odnosi s Slovenci, ker nikoli nismo imeli svoje države, vedno v senci
  —————————–
  BEDAKI ! Jezik ali pa celo samo podoben jezik nikoli in nikjer ne določi izvora nekega naroda. Izvor določi samo in edino GENETIKA, ki je danes tako rekoč na dlani. Mi Slovenci nismo Slovani, pa če si nekateri to še kako želijo.

 2. Azelot pravi

  Tale Poklukar je tudi en navaden kljukec. Najbolj nesposoben notranji minister v vsej zgodovini samostojne Slovenije!

 3. linke pravi

  domačini naj se oborožijo in začnejo streljat na to migrantsko ćifutsko golazen .

 4. linke pravi

  poklukar še pri pleh bandi ni bil dober za predsednika bo pa ministroval .beda

 5. haapy yack pravi

  BEDAKI ! Jezik ali pa celo samo podoben jezik nikoli in nikjer ne določi izvora nekega naroda. Izvor določi samo in edino GENETIKA, ki je danes tako rekoč na dlani. Mi Slovenci nismo Slovani, pa če si nekateri to še kako želijo.
  ———————————————————————————————————————————————————————————–
  hoj
  Ko so naciji ugotovil, da gorenjc niso Slovani so jim neha s šublerjem mert lobanje.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen