Profesor Lichtman: Demokrati bodo leta 2020 izgubili predsedniške volitve, če ne bodo sprožili impeachmenta proti Trumpu

0

Profesor Ameriške univerze v Washingtonu Allan Lichtman opozarja demokrate, da bodo leta 2020 izgubili predsedniške volitve proti republikancu Donaldu Trumpu, če ne bodo sprožili postopka odstavitve s položaja oziroma impeachmenta. To je ugotovil na podlagi svojih modelov, ki so točno napovedali izid zadnjih devetih volitev.

Za Lichtmana, ki je leta 2016 napovedal zmago Donalda Trumpa, je impeachment pravilen tako z ustavnega kot političnega vidika, čeprav politični vidik trenutno zadržuje predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi.

Demokratka iz Kalifornije se zaveda, da senatni republikanci ne bodo glasovali za Trumpovo odstavitev, kar bo predsednik vzel kot razglasitev nedolžnosti in krivičnega pregona ter to izkoristil za volitve 2020.

Lichtman se s tem ne strinja. “Izbira med tem, kar je prav in ustavno ter politično je lažna dihotomija. Impeachment je pravilen tudi s političnega vidika,” je dejal za CNN profesor, ki ima model sestavljen iz 13 ključnih kriterijev, ki določijo, ali bo predsednik osvojil drugi mandat.

Med njimi so gospodarstvo, uspehi v zunanji politiki, uspeh predsednikove stranke na zadnjih vmesnih volitvah, priljubljenost predsednika in tako naprej. Če stranka ne izpolnjuje šestih ali več dejavnikov, potem po Lichtmanu izgubi Belo hiši.

Trump in republikanci doslej niso izpolnili treh kriterijev – bili so poraženi na lanskih vmesnih volitvah v kongres, so neuspešni v zunanji politiki, predsednik pa je nepriljubljen pri večini Američanov. Impeachment bi demokratom zagotovil zmago še pri enem od kriterijev – javni škandal.

“Impeachment ni le glasovanje v predstavniškem domu. Zajema javna zaslišanja in javno sojenje v senatu, kjer tožilci predstavniškega doma predstavijo dokaze, dokumente in opravijo uvodni ter sklepni nagovor,” opozarja Lichtman in dodaja, da je bil javni škandal z impeachmentom glavni razlog za poraz demokrata Ala Gora leta 2000 proti Georgeu Bushu mlajšemu.

Profesor je sicer res pravilno napovedal izide zadnjih devetih predsedniških volitev, vendar pa ima njegov pritisk za impeachment tudi drugo ozadje. Tako kot je napovedal Trumpovo zmago, je hkrati tudi napovedal, da bodo proti njemu uvedli postopek impeachmenta, na katerega še vedno čaka. Napovedal je impeachment za pomlad 2018 leta, decembra lani pa je dejal, da se bo to zgodilo letos… (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen