Po objavi eksplozivnega videa naj bi danes odstopil avstrijski podkancler Strache; prvi mož svobodnjakov domnevni bogati ruski vlagateljici obljubil javna naročila!

2

Sporni video, v katerem so avstrijskega podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja ujeli, da je v zameno za politično podporo ponujal pogodbe z vlado, bo očitno Stracheja odnesel s položaja, je iz več virov izvedela avstrijska tiskovna agencija APA. Ali to pomeni tudi konec za vlado Strachejevih svobodnjakov (FPÖ) in ljudske stranke (ÖVP), ni znano.

Predsednik FPÖ se bo ob 11. uri predvidoma sestal s kanclerjem Sebastianom Kurzem, opoldne pa naj bi naznanil odstop, navaja APA.

Ali bo kancler končal turkizno-modro koalicijo ali pa bo nadaljeval sodelovanje z drugim vodjo svobodnjakov, še ni znano. Omenjata se dve možnosti, in sicer predčasne volitve ter preoblikovanje vlade, v kateri bi podkanclersko mesto zasedel podpredsednik FPÖ Norbert Hofer.

Vladno krizo v Avstriji je sprožil videoposnetek, v katerem je videti, da je Strache pred volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore njegovi stranki ponujal poslovne pogodbe z vlado ženski, ki je trdila, da je bogata ruska vlagateljica in da želi v Avstriji vložiti več sto milijonov evrov.

Predlagala je nakup 50 odstotkov delnic največjega avstrijskega časnika Kronen Zeitung, da bi dosegla do svobodnjakov naklonjeno poročanje. Strache ji je v primeru vstopa v vlado obljubil javna naročila. Nakazilo donacije stranki pa ji je predlagal preko človekoljubnega sklada, da bi ga prikrili.

Vest o skrivoma posnetem video posnetku sta v petek objavila nemški dnevnik Süddeutsche Zeitung in revija Der Spiegel. Srečanje, ki se ga je udeležil tudi sedanji vodja polanske skupine FPÖ Johann Gudenus, naj bi potekalo v vili na španskem otoku Ibiza.

Kdo je posnel video in zakaj je bil objavljen šele dve leti kasneje, ni znano, poroča APA. Svobodnjaki so v prvem odzivu sprožili protinapad in napovedali pravno ukrepanje zaradi “očitno nezakonitega” snemanja. Generalni sekretar stranke Christian Hafenecker je ob tem poudaril, da je bil video objavljen tik pred evropskimi volitvami prihodnji teden, in spomnil na “umazano kampanjo” pred parlamentarnimi volitvami leta 2017.

Opozicija je pozvala k takojšnjemu Strachejevemu odstopu, nekatere opozicijske stranke pa so se zavzele tudi za predčasne volitve.

Dunajsko tožilstvo je ob tem sporočilo, da bo preučilo poročila in odločilo, ali bo sprožilo preiskavo.

Pripis: Avstrijski podkancler Strache odstopil: To je politični atentat na avstrijsko desno vlado!

Avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache je po pogovoru s kanclerjem Sebastianom Kurzem danes odstopil. Odstopil je tudi s čela svobodnjaške stranke (FPÖ). Za to se je odločil po objavi video posnetka, v katerem je v zameno za politično podporo ponujal pogodbe z vlado. Objavo posnetka je označil za politični atentat.

“Kanclerju Kurzu sem ponudil odstop in on ga je sprejel,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij Strache povedal na novinarski konferenci po pogovoru s kanclerjem. Ta se še ni odzval, po poročanju medijev pa naj bi se še danes.

Strache je odstopil tudi z vseh funkcij v njegovi svobodnjaški stranki, tudi z mesta njenega vodje, ki ga je zasedel leta 2005.

FPÖ želi po Strachejevih besedah nadaljevati izvajanje vladnega programa s kanclerjevo ljudsko stranko (ÖVP). Ne želi, da bi on to oviral in razdrl vlado, je utemeljil svoj odstop.

Za svojega naslednika na čelu stranke je imenoval sedanjega podpredsednika stranke in ministra za infrastrukturo Norberta Hoferja. Ta bi lahko prevzel tudi položaj podkanclerja.

Za odstop se je odločil po petkovi objavi posnetka, v katerem je videti, da je Strache pred parlamentarnimi volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore njegovi stranki ponujal poslovne pogodbe z vlado ženski, ki je trdila, da je bogata ruska vlagateljica in da želi v Avstriji vložiti več sto milijonov evrov.

Na današnji novinarski konferenci je zatrdil, da ni prekršil nobenega zakona, je pa priznal, da gre za “zelo neprijetno afero” in da je bil takrat pijan. Svoji ženi in podpornikom se je opravičil, da se je “pod vplivom alkohola obnašal kot mačo,” kar je bilo deloma posledica tega, “da je hotel naredil vtis na privlačno žensko”. “Obnašal sem se kot najstnik,” je povedal.

Ni znano, kdo mu je nastavil domnevno past in posnel srečanje, ki je trajalo več ur. Strache je za to okrivil “kriminalna omrežja”, incident pa je označil za “politični atentat” na avstrijsko desno vlado.

Za odstop z vseh funkcij v stranki in mesta vodje poslanske skupine FPÖ pa se je odločil tudi Johann Gudenus, ki je bil s Strachejem na spornem srečanju in tako tudi na posnetku. Izrazil je obžalovanje, da je s svojim ravnanjem izdal zaupanje volivcev in svojih sodelavcev.

Strache je že pri 15. letih navezal stike z desničarskimi krogi v Avstriji, kasneje se je včlanil v FPÖ in pri 21. letih postal najmlajši okrajni svetnik na Dunaju. Leta 1996 je postal član dunajskega deželnega zbora. Član vodstva FPÖ na zvezni ravni je postal leta 2004, leto kasneje pa je bil izvoljen za predsednika svobodnjakov.

Takrat so svobodnjaki med avstrijskimi volivci uživali le nekaj odstotkov podpore, po parlamentarnih volitvah oktobra 2017 pa so postali tretja najmočnejša stranka v državi. Ponoven politični vzpon svobodnjakov in vstop v vladajočo koalicijo je za 49-letnika njegov največji ponos.

V zadnjih mesecih so se odnosi med kanclerjevo ljudsko stranko in Strachejevimi svobodnjaki večkrat zaostrili. FPÖ so se znašli pod pritiskom ÖVP oziroma Kurza, potem ko so se v medijih pojavila poročila o njihovih domnevnih povezavah s skrajno desnim gibanjem identitarcev.

Vodja ljudske stranke pa je poleg tega ostro obsodil tudi pesem, ki jo je objavila lokalna podružnica svobodnjakov v Braunau v Zgornji Avstriji, v njej pa migrante primerjala s podganami.

Št. komentarjev: 2
  1. Lado pravi

    Je pa res neroden, da je take klobasal nekje na Ibizi. S tole babo bi se dobil nekje na Dunaju in tam, kjer bi on določil sestanek.

  2. nace pravi

    Naj gredo na predčasne volitve, pa bo. Ni pa Strache edini, ki je uporabljal te sporne prakse. Spomnimo samo na našega koruptivnega Thalerja!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen