Papež Frančišek začenja večdnevni obisk Romunije

0

Papež Frančišek bo od danes do nedelje na obisku v Romuniji, kamor bo pripotoval slabe štiri tedne po obisku v Bolgariji in Severni Makedoniji. Do njegovega obiska Romunije prihaja v času zelo občutljivih političnih razmer v državi. Med obiskom bo papež prvič daroval mašo v skladu s pravoslavnim obredom.

Opazovalci po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pozorno čakajo na morebitne papeževe odzive na politično dogajanje v Romuniji, kjer je socialdemokratska vlada deležna obsežnih kritik zaradi poskusov omejevanja neodvisnega pravosodja. Poleg tega je moral najvplivnejši mož romunskih socialdemokratov, Liviu Dragnea zaradi zlorabe položaja nedavno v zapor, kjer naj bi prestal tri leta in pol dolgo zaporno kazen.

Papež Frančišek bo tridnevni obisk v deželi Karpatov začel v prestolnici Bukarešta. Po uradnem sprejemu pri predsedniku države Klausu Iohannisu in pogovoru s premierko Viorico Dancilo se bo papež v predsedniški palači sestal še s predstavniki romunske politike, družbe in diplomacije.

Predvideni so tudi zasebni pogovori svetega očeta ter poglavarja romunske pravoslavne cerkve, patriarha Daniela, ki je na tem položaju od leta 2007. Poleg tega bo imel papež Frančišek govor pred stalno sinodo, ki je vodstveni organ romunske pravoslavne cerkve, ter molil v pravoslavni katedrali. V rimskokatoliški katedrali v Bukarešti bo sledila maša s papeževim nagovorom. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen