Michael Wolff v novi knjigi o Trumpovi organizaciji kot kriminalni združbi: “Ne milijarder, ampak le eden od pokvarjencev!”

0

Michael Wolff je po odmevni knjigi o predsedniku ZDA Donaldu Trumpu Ogenj in bes napisal novo knjigo z naslovom Obleganje: Trump pod ognjem. V njej med drugim navaja Steva Bannona, ki Trumpovo organizacijo opredeljuje kot kriminalno združbo, in pričakuje, da bodo preiskave Trumpovih financ pomenile njegov politični propad.

Bannon naj bi povedal, da bodo preiskave financ pokazale, da Trump ni milijarder, ampak le eden od pokvarjencev.

Wolffova knjiga sicer navaja tudi, da je posebni tožilec za preiskavo ruske afere Robert Mueller napisal obtožnico proti Trumpu. Muellerjev urad je to zanikal, v sredo pa je v svoji prvi izjavi od začetka preiskave v letu 2017 to storil tudi Mueller sam.

Knjiga, ki bo izšla 4. junija, opisuje drugo leto Trumpove vladavine (2018) in je v bistvu nadaljevanje knjige Ogenj in bes, ki je bila lani velika uspešnica.

Wolff navaja, da je Trump ranljiv, ker je do vstopa v politiko 40 let vodil nekaj, kar je napol podobno kriminalni združbi. Nato navede nekdanjega Trumpovega političnega stratega in svetovalca Bannona, ki pravi, da lahko “napol” mirne duše črtajo.

Bannon je bil eden od glavnih virov za knjigo Ogenj in bes, zaradi česar ga je Trump pregnal iz Bele hiše. Bannon je med drugim srečanje Trumpovega sina z rusko pravnico pred volitvami leta 2016 opredelil kot izdajo ZDA.

Druga Wolffova knjiga se osredotoča na Trumpove finance, kot se na to vse bolj osredotočajo razne kongresne in druge preiskave.

New York Times je pred kratkim objavil, da je Trump uspel od leta 1985 do leta 1994 ustvariti milijardo dolarjev izgube, kongresni odbori s pozivi zahtevajo dostop do Trumpovih bolj svežih davčnih in bančnih podatkov, kar skuša predsednik blokirati, država New York pa je sprejela zakon, ki omogoča objavo njegovih državnih davčnih dokumentov.

Bannon je, kot kaže, Trumpu zameril, da ga je odpustil, in Wolffu razlaga, da bodo preiskave Trumpovih financ odvrnile predsednikove zveste podpornike, ker bodo ugotovili, da je le pokvarjen poslovnež, vreden morda 50 milijonov dolarjev, ne pa deset milijard. “Ne milijarder kot trdi, ampak le eden od pokvarjencev,” Wolff navaja Bannona.

Knjiga opisuje, kako je Trump leta 2004 domnevno prevaral bogatega finančnika, danes obsojenega spolnega zločinca Jeffreyja Epsteina pri nakupu nepremičnine v Palm Beachu.

Epstein naj bi se Trumpu hvalil z nepremičnino, ki jo je nameraval kupiti za 36 milijonov dolarjev, Trump pa jo je potem kupil za njegovim hrbtom za 40 milijonov, malce predelal in prodal ruskemu oligarhu Dimitriju Ribolovlevu za 96 milijonov dolarjev.

Jezni Epstein je ugotovil, da je Trump denar za nakup dobil iz ruskih virov preko Deutsche bank in je nameraval to razkriti, vendar pa ga je potem udarila preiskava spolnih zlorab mladoletnic in za Trumpa, ki je brez napora pobral 55 milijonov dolarjev, ni imel več časa.

Epstein meni, da je šlo za operacijo ruskega pranja denarja skozi Trumpovo nepremičnino. Takih poslov naj bi bilo še več in demokrati menijo, da je Trumpa po izgubi milijarde dolarjev pri življenju ohranjal ruski denar. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen