Maribor ne bo dobil še enega podžupana in višal cene pomoči na domu, Arsenoviču za te škodljive namene zmanjkal en glas

0

Mariborskemu županu Saši Arsenoviču danes ni uspelo zbrati dovolj podpore mestnih svetnikov za imenovanje četrtega podžupana. Razpravo o podražitvi pomoči družini na domu pa so umaknili z dnevnega reda, saj bodo na občini namesto zvišanja cene uporabnikom poskušali poiskati notranje rezerve.

Arsenovič je že imenoval tri podžupane, in sicer Sama Petra Medveda in Gregorja Reichenberga s svoje liste ter Heleno Kujundžić Lukaček z liste SMC. Na četrto mesto je želel imenovati mestno svetnico SD Alenko Iskra, a bi bilo treba spremeniti statut občine, saj ta trenutno dovoljuje največ tri podžupane.

Za takšno spremembo je potrebna dvotretjinska večina v mestnem svetu, ki pa je Arsenoviču na današnjem glasovanju ni uspelo zbrati. Večina mestnih svetnikov se je sicer strinjala, da si ima župan pravico sam postaviti svojo ekipo, vendar pa so imeli pomisleke glede stroškov dodatnega imenovanja.

“Ne vem, če smo v Mariboru tako bogati, da si lahko privoščimo štiri podžupane,” je dejal Franc Kangler (NLS) in županu predlagal, da namesto enega od podžupanov imenuje mestnega arhitekta. “Tako lahko stvar rešite v okviru obstoječega statuta,” je prepričan. “Nismo Ljubljana. Tam imajo res štiri podžupane, a imajo petkrat večji proračun,” je dodal mestni svetnik SDS Ivan Celcer.

“Dovolj smo bogati, da si lahko privoščimo delati učinkovito,” je na pomisleke odgovoril Arsenovič, a ni pomagalo. Skupno 29 glasov podpore je bilo premalo, da bi lahko sprejeli ustrezno spremembo statuta, saj bi jih potreboval vsaj 30.

Predlog podražitve socialnovarstvene storitve pomoč družini na domu je župan umaknil z dnevnega reda že na začetku seje, enako tudi razpravo o pogrebni in pokopališki dejavnosti ter predlog ustanovitve javnega holdinga. So pa mestni svetniki v prvem branju podprli predlog mestne uprave, da se komunalno podjetje Snaga, ki je bilo doslej organizirano v obliki družbe z omejeno odgovornostjo, ponovno preoblikuje v javno podjetje.

Za nadomestnega predsednika nadzornega sveta občine je mestni svet namesto Saše Preliča, ki je bil izvoljen za člana Sodnega sveta, potrdil Dejana Petkoviča. Za direktorja javnega zavoda Športni objekti Maribor pa so večinsko dali soglasje dosedanjemu vodji objektov Ljudski vrt v tem zavodu Tadeju Mežnarju. Slednjega je svet zavoda izbral med več kandidati po burni razpravi, saj naj bi tej izbiri nasprotovali zaposleni v zavodu in dosedanji direktor Anton Knez, ki se je potegoval za nov mandat.

Za razliko od prejšnje seje, ko so to točko umaknili, so mestni svetniki tokrat potrdili novelacijo investicijskega programa za energetsko prenovo stanovanj Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor (JMSS) na Engelsovi ulici. Obnova se ocenjuje na 1,4 milijona evrov, od tega naj bi pol milijona evrov pridobili iz kohezijskih sredstev. “Stvar smo še enkrat preverili in prišli do ugotovitve, da je ta investicija koristna,” je pojasnil župan, razprave mestnih svetnikov na to temo pa tokrat ni bilo.

Na današnji seji so se mestni svetniki še seznanili z lanskim poslovanjem javnega podjetja Energetika Maribor z 1,3 milijona evri dobička ter soglašali z idejo za vzpostavitev sistema izposoje in souporabe koles v občini v javno-zasebnem partnerstvu. “To še ne prejudicira ponudnika, saj bo sledil mednarodni javni razpis, da dobimo najboljšo možno rešitev,” je pojasnil Arsenovič. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen