Člani komisije DZ za finance tudi o morebitni predčasni ukinitvi DUTB

0

Člani komisije DZ za finance so se na današnji seji dotaknili vprašanja o morebitni predčasni ukinitvi DUTB, o čemer na finančnem ministrstvu sicer še ne razmišljajo. K “ustrezni definiciji te razprave” je pozval tudi začasni vodja družbe Matej Pirc, saj ugibanja vplivajo na fluktuacijo zaposlenih, ki je na DUTB po njegovih besedah izjemno visoka.

Komisija je na današnji seji obravnavala poročilo o opravljenem nadzoru Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ga je strnila generalna direktorica direktorata za finančni sistem na finančnem ministrstvu Urška Cvelbar. Poudarila je, da je DUTB po oceni ministrstva v zadnjem četrtletju lani dosegla ključne cilje in uresničila strateške usmeritve, zlasti kar se tiče unovčevanja premoženja.

DUTB je v zadnjem trimesečju ustvarila 56,2 milijona evrov prilivov iz upravljanja premoženja. V celotnem lanskem letu so se prilivi po pojasnilih Cvelbarjeve ustavili pri 227,9 milijona evrov, kar predstavlja 11,3 odstotka celotne prenosne vrednosti.

Stroški poslovanja DUTB so medtem v zadnjem četrtletju znašali 4,6 milijona evrov, kar je 33 odstotkov manj kot v enakem predlanskem obdobju, je še izpostavila Cvelbarjeva.

Poslanko Moniko Gregorčič (SMC) je zanimalo, ali vlada razmišlja o sprožitvi likvidacije DUTB pred letom 2020, “glede na to, da je družba že prodala več kot 75 odstotkov prevzetih obveznosti”. Cvelbarjeva jo je popravila, da meja 75 odstotkov, ki predstavlja pogoj za takšen predlog vlade DZ, še ni bila presežena, glede na dinamiko pa je po njenih besedah tudi težko predvideti, kdaj bo, “zagotovo pa letos še ne”.

Informacije o predčasnem zaprtju DUTB po besedah v. d. glavnega izvršnega direktorja DUTB Pirca vplivajo tudi na kadrovsko sliko v družbi. “Zaposleni ne vidijo dolgoročne prihodnosti in bi tudi nam ustrezalo, da se ta razprava, ali se bo DUTB predčasno zaprla ali nadaljevala poslovanje do leta 2022, ustrezno definira,” je dejal.

Poslanca NSi Jerneja Vrtovca, ki je sicer predsednik parlamentarne komisije, ki bo preiskovala prenos bančnih terjatev na DUTB in dosedanje delovanje t. i. slabe banke, pa je na današnji seji zanimal predvsem sistemski nadzor DUTB, ministrstva za finance in urada za preprečevanje pranja denarja nad morebitnim pranjem denarja na DUTB. Pirca je vprašal, če so v zadnjem obdobju zaznali morebitne nepravilnosti, ki se nanašajo na to področje.

“Ni zaznati povečanja tveganja glede teh zadev, vsekakor pa DUTB izboljšuje svoje postopke in zaostruje pravila, na kar kažejo tudi pritožbe določenih kupcev, da imamo strožja pravila kot druge države EU, kar se tiče postopkov preverbe preprečevanja pranja denarja,” je odvrnil Pirc. Po njegovih besedah so postopke dodatno izboljšali tudi po primeru prodaje zemljišča v Logatcu švicarskemu Lonstroffu.

Zaradi domnevnih nepravilnosti pri tem postopku je vlada na podlagi ugotovitev revizije decembra lani odslovila predsednika upravnega odbora DUTB Miho Juharta, z mesta glavnega izvršnega direktorja pa je odstopil Imre Balogh. Vrtovec je danes opozoril, da sta odhoda Juharta in Balogha kadrovski epilog te zgodbe, ob tem pa ga je zanimalo, kakšni bodo “ostali epilogi”.

Pirc je poudaril, da primer še ni v celoti zaključen in da ugotavljajo še morebitno oškodovanje premoženje DUTB. Ker postopek ni končan, je po Pirčevih besedah tudi prezgodaj govoriti o dokazanih stvareh, predvsem o oškodovanju premoženja.

Izpostavil je še, da si prizadeva za čimprejšnjo razjasnitev okoliščin, saj po njegovih besedah cel posel na DUTB meče izjemno slabo luč. “Posledično je bila klima v podjetju precej slaba in se do zaključka ugotovitve vseh podrobnosti glede tega verjetno še ne bo ustrezno izboljšala,” je dodal. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen