Voditelji EU vrh v Salzburgu začeli z razpravo o migracijah in brexitu

0

Predsedniki držav in vlad Evropske unije so nocoj v Salzburgu z delovno večerjo, posvečeno migracijam in brexitu, začeli dvodnevni neformalni vrh, prvi za novega slovenskega premierja Marjana Šarca. Ta se je pred vrhom na spoznavnem srečanju sešel s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, s katerim sta govorila predvsem o temah vrha.

V četrtek pa se bo novi slovenski premier ob robu vrha sešel s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, s katerim bo govoril tudi o arbitraži.

Nemški časnik Spiegel je nedavno razkril, da Evropska komisija ni upoštevala mnenja svoje pravne službe, ki potrjuje večino slovenskih stališč glede uveljavljanja arbitražne odločbe o meji s Hrvaško.

Kot je ob prihodu na vrh povedal Šarec, bo Junckerju omenil, da je Slovenija po članku v Spieglu ugotovila, da je prav, da zagovarja vladavino prava.

Ne načrtuje pa, da bi se ob robu vrha sešel s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. “Dokler se Hrvaška ne odloči, da je treba spoštovati arbitražno razsodbo, težko rečem kaj novega,” je pojasnil. Bo pa srečanje po njegovih besedah verjetno v prihodnjih mesecih.

Za Šarca je vrh v Salzburgu debut na evropskem političnem parketu. Zato je voditelje unije na delovni večerji tudi seznanil s stališči nove slovenske vlade glede tem srečanja.

Ob prihodu na vrh je novinarjem povedal, da bo kolegom iz EU sporočil, da Slovenija vztraja na isti poti kot doslej, torej zagovarja isti način reševanja problema, podpira pa močnejšo obrambo zunanjih meja.

Kot je pred vrhom povedal avstrijski kancler Sebastian Kurz, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, se članice načeloma strinjajo glede vprašanja varovanja zunanjih meja unija, a tudi pri tem obstajajo razhajanja med članicami glede reforme agencije Frontex, ki jih je še treba rešiti.

Nekatere države imajo po besedah avstrijskega kanclerja tudi pomisleke glede obvezne registracije migrantov. Kurz je tudi znova podprl Junckerjev predlog, da bi Frontex do leta 2020 kadrovsko okrepili na 10.000 pripadnikov in razširili mandat agencije.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini je ob prihodu na vrh dejala, da je po preverjanju pri članicah unije ugotovila, da se strinjajo, da je treba nadaljevati operacijo Sophia v Sredozemskem morju. Ni pa enotnega stališča, kako rešiti vprašanje izkrcavanja migrantov, rešenih na morju.

Mogherinijeva je izrazila prepričanje, da je z odgovornostjo in solidarnostjo mogoče najti razumno rešitev ter menila, da bodo voditelji unije glede tega storili korak naprej.

K večji solidarnosti glede migracij je pred vrhom pozval tudi Juncker. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je bil kritičen do članic, ki glede migracij valijo krivdo druga na drugo.

Tusk je bil v Salzburgu kritičen tudi do predlogov britanske vlade glede brexita. Pohvalil je nekatere predloge britanske premierke Therese May, a opozoril, da je treba preoblikovati predlog o irskem vprašanju in nadaljnjem gospodarskem sodelovanju po brexitu.

Poudaril je, da želi, da bi se pogajanja o brexitu končala to jesen. Dodal je, da bo v četrtek v Salzburgu voditeljem sedemindvajseterice predlagal dodaten vrh o brexitu novembra. To je zapisal že v vabilu voditeljem na vrh

Mayeva je v odgovoru na Tuskove očitke odgovorila, da mora tudi EU pokazati pripravljenost na kompromis.

“Če hočemo doseči uspešno rešitev, bo morala EU razdelati svoje stališče, tako kot ga je Združeno kraljestvo,” je poudarila ob prihodu na delovno večerjo.

Gostitelj vrha Kurz je izpostavil, da je EU pripravljena na kompromis, a to pričakuje tudi od velike Britanije. Ob tem je pozval britansko premierko, naj naredi korak naprej.

Mayeva je v Salzburgu tudi znova zavrnila predloge, da bi britanski volivci o brexitu še enkrat odločali na referendumu.

Pred vrhom so se v Salzburgu sešli predstavniki največje evropske politične družine, Evropske ljudske stranke (EPP). Kurz je po srečanju opozoril, da je dogovor z Veliko Britanijo o brexitu nujen. Če ga ne bo, bi to po njegovih besedah negativno vplivalo tudi na evropsko gospodarstvo in delovna mesta. Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je po njegovi oceni že stopil korak nasproti Veliki Britaniji, sedaj pričakuje pripravljenost od Londona, je še dejal avstrijski kancler.

Kurz je tudi izrazil upanje, da bodo na vrhu EU v Salzburgu sprejeli odločitev, da bi nov mandat evropski agenciji za meje Frontex glede zaščite zunanjih meja EU sprejeli do decembra. Ob tem je priznal, da imajo nekatere države še pomisleke glede suverenosti, kar naj bi veljalo predvsem za Španijo, Italijo in Grčijo in le komajda za Madžarsko.

Zvečer so v mestu ob robu vrha potekale demonstracije proti nečloveški evropski politiki na mejah. Pohoda odgovornosti, kot so poimenovali shod, se je udeležilo okoli 400 ljudi. Opozorili so na 30.000 beguncev, ki so v zadnjih 25 letih izgubili življenje na poti v Evropo.

V Salzburgu ob neformalnem vrhu veljajo močno poostreni varnostni ukrepi. Za varnost med drugim skrbi 850 vojakov, v zraku krožijo helikopterji. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen