London za izenačitev pogojev zaposlovanja za delavce iz EU z ostalimi po brexitu

0

Po izstopu iz Evropske unije bo v Veliki Britaniji za državljane članic EU vzpostavljen popolnoma enak režim zaposlovanja, kot velja za vse ostale, se je po poročanju britanskega BBC v ponedeljek strinjal ministrski kabinet britanske premierke Therese May.

Ministri so “soglasno podprli sistem, ki bo temeljil na veščinah in ne na nacionalnosti”, je za BBC dejal neimenovani vir. Dogovor sledi poročilu neodvisnega Svetovalnega odbora za migracije (MACC), ki ga podpirajo tudi laburisti.

Ministrski kabinet je odločitev sprejel po predstavitvi omenjenega poročila, sprejeto pa je bilo načelo, da bodo po brexitu pravila zaposlovanja in priseljevanja za državljane EU popolnoma enaka kot za vse druge. Velika Britanija ne bo pristranska do priseljencev iz kateregakoli dela sveta, prednost pa naj bi imeli visoko kvalificirani delavci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kabinet se je dogovoril, da ko ne bo več prostega pretoka ljudi, bo vlada lahko vzpostavila nov sistem, ki bo v največjem interesu Velike Britanije in bo omogočil večjo produktivnost, je pojasnila tiskovna predstavnica Downing Streeta.

Britanska premierka se je že večkrat zavzela za to, da bi London po brexitu zaostril pogoje priseljevanja in zaposlovanja za državljane iz članic EU. Kot poroča BBC, pa mnogi opozarjajo, da bo omejitev zaposlovanja nizkokvalificiranih delavcev iz EU slabo vplivala na posel.

Keir Starmer, minister za brexit v laburistični vladi v senci, je prepričan, da je potreben pošten sistem, ki bi preprečil diskriminacijo. A je pri tem za BBC pozval k previdnosti, saj bo po njegovem prepričanju potrebna razprava o pravilih s posameznimi državami, če želi Velika Britanija v prihodnje ohraniti tesne gospodarske odnose z EU. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen