Na zahodu Srbije odkrili tabor za vojaško urjenje otrok

0

Na zahodu Srbije na planini Zlatibor je bil razkrit tabor za vojaško urjenje otrok. V taboru so našli 34 dečkov in 10 deklic iz Srbije, srbske entitete BiH Republike srbske in Črne gore, starih od 12 do 23 let. Odkritje je povzročilo precejšnje razburjenje v javnosti, tabor pa so medtem že zaprli.

V tem taboru so se urili predvsem otroci veteranov iz spopadov na območju bivše Jugoslavije. Kot je poročala srbska televizija RTS, so se otroci v uniformah urili za boj, uporabo pušk in nožev.

Urili so se ob pomoči upokojenih srbskih policistov in vojakov, pa tudi inštruktorjev iz Rusije. Tabor pa sta organizirala srbsko veteransko združenje borcev v spopadih na območju bivše Jugoslavije (USOYU) ter ruska nevladna organizacija Enot.

V medijih so se takoj pojavila vprašanja, ali je tovrsten “mladinsko-domoljubni” tabor, kot so ga poimenovali, dejansko primeren in ali ne gre za urjenje otrok v kake bolj nečedne namene.

Kot je povedal vodja združenja USOYU Željko Vukelić, so se otroci urili v obrambnih veščinah, kar zanj osebno “ni nič slabega”. Dejal je, da niso kršili nobenega zakona, da orožje ni bilo pravo, največ pozornosti pa da je posvečene preživetju v naravi. Dodal je še, da imajo podobne tabore tudi na Madžarskem, v Belgiji in Veliki Britaniji.

Tudi predsednik občine Čajetina, kjer je bil nameščen ta tabor, Milan Stomatović je zavrnil kritike. Dejal je, da je ta tabor “humanitaren in patriotski” in da so se otroci v njem učili tradicionalnih vrednot.

“Ne gre za vojaški tabor, kjer se otroke uri za teroristične akcije,” je zatrdil in napovedal, da si bodo prizadevali, da bi tak tabor postal tradicionalen. “Da bi se čim več otrok lahko naučilo, česar se ne morejo v rednem šolanju, saj ni več poučevanja o obrambi in zaščiti,” je dejal Stomatović.

A srbski predsednik Aleksandar Vučić se je izrekel proti tovrstnim taborom, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Ocenil je, da “to ni Srbija prihodnosti”. Poudaril je, da Srbija takih zadev ne bo dopuščala. “Kot država tega ne potrebujemo,” je dejal.

“Gre za dobre otroke, ki se jih mora učiti delati, da bodo morda jutri tudi dobri vojaki, vendar se ve, kdaj je čas za vojsko, za učenje, za šolanje in za druge stvari,” je dejal srbski predsednik.

Tudi srbsko notranje ministrstvo se ni strinjalo s stališčem, da je ta tabor nekaj povsem normalnega, in ga zaprlo. Kot je danes sporočil notranji minister Nebojša Stefanović, je odredil zaprtje tabora zaradi morebitne zlorabe otrok in vznemirjanja javnosti. Otroke so vrnili domov, je po poročanju Tanjuga še povedal Stefanović. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen