Mediji: Na ameriškem veleposlaništvu v Moskvi so domnevno imeli rusko vohunko

0

Na ameriškem veleposlaništvu v Moskvi je bila več kot desetletje zaposlena domnevna ruska vohunka, nato pa so jo potiho odslovili lani, poročata časnika The Guardian in CNN, ki se sklicujeta na neimenovane vire.

Domnevna vohunka je ruska državljanka, ki jo jo zaposlila ameriška tajna služba, sumljiva pa je postala med rutinskim varnostnim pregledom, ki ga je leta 2016 opravil State Department. Ta je ugotovil, da je imela redna, neodobrena srečanja z rusko obveščevalno službo FSB.

“Ugotovili smo, da so se vsi pogovarjali s FSB, a samo ona jim je posredovala več informacij, kot bi smela,” je neimenovani vir razkril za CNN.

Mediji še navajajo, da je domnevna ruska vohunka imela dostop do internega interneta tajne službe in sistema elektronske pošte, s čimer je imela dostop do potencialno občutljivih podatkov, vključno z urniki ameriškega predsednika in podpredsednika. Viri so ob tem dodali, da ni imela dostopa do informacij z oznako strogo zaupno.

Guardian, ki je prvi poročal o tem, dodaja, da je tajna služba poskušala zadevo utišati in so jo odpustili, ko je Rusija zahtevala umik 750 članov osebja ameriškega veleposlaništva v Moskvi med diplomatskih sporom, ki so ga zanetile obtožbe ZDA, da se je Rusija vpletala v ameriške predsedniške volitve leta 2016. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen