Češki parlament devet mesecev po volitvah izglasoval zaupnico Babiševi vladi

0

Češki parlament je skoraj devet mesecev po parlamentarnih volitvah zgodaj davi izglasoval zaupnico manjšinski vladi pod vodstvom Andreja Babiša iz stranke Ano. Za vlado, v kateri so poleg Ano še češki socialdemokrati (ČSSD), je glasovalo 105 poslancev v 200-članskem parlamentu, 91 jih je bil proti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred glasovanjem je bila v parlamentu več kot 13-urna razprava. Babiš je v svojem govoru napovedal, da bo dejavno branil češke interese v Evropi. “Ne želimo priseljevanja,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Tokrat je prvič po demokratičnem preobratu leta 1989, da je ključnega pomena za češko vlado podpora komunistov (KSČM), ki sicer niso del vladajoče koalicije, so pa s posebnim sporazum podprli novo češko vlado. Konservativna opozicija je tovrstni sporazum kritizirala. Med drugim tudi zaradi tega, ker ima KSČM v svojem programu izstop Češke iz zveze Nato.

V času zasedanja parlamenta je pred parlamentarno stavbo protestiralo več sto ljudi, ki nasprotujejo krepitvi komunistov.

To je bilo že drugo glasovanje o zaupnici Babiševi vladi. Januarja letos ji parlament zaupnice ni izglasoval. Takrat vlada še ni imela nobenih koalicijskih partnerjev. Češki predsednik Miloš Zeman je nato Babišu podelil nov mandat, zaradi česar je bilo v parlamentu potrebno novo glasovanje o zaupnici vladi.

Zeman je v sredo pred začetkom zasedanja parlamenta pozval k podpori vladi ter se zavzel za vlaganja na področju infrastrukture ter izgradnji nuklearke Temelin v bližini meje z Nemčijo. “To so vlaganja, ki bodo oblikovala našo prihodnost,” je dejal 73-letni predsednik države. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen