Čas, da se “harač” Bratuškove konča: v SDS vztrajajo pri znižanju davka na dodano vrednost na predkrizno raven

2

Predlagamo znižanje DDV na predkrizno raven, in sicer splošno stopnjo DDV na 20 % in prvo nižjo stopnjo DDV na 8,5 %, ter uvedbo nove znižane stopnje DDV v višini 5 %, pravijo pri SDS.

Na današnjem nadaljevanju februarske seje Državnega zbora bodo poslanke in poslanci med drugim ponovno odločali o noveli zakona o DDV, s katero v poslanski skupini SDS predlagamo znižanje DDV na predkrizno raven, in sicer splošno stopnjo DDV na 20 % in prvo nižjo stopnjo DDV na 8,5 %.

Spomnimo. Z novelo zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2013 in 2014, ki je bil sprejet  21. 5. 2013, so bile določene višje stopnje davka na dodano vrednost (DDV). Splošna stopnja se je povečala iz 20 % na 22 %, znižana stopnja pa se je povečala iz 8,5 % na 9,5 %. Takratna vlada Alenke Bratušek, ki je zakon predlagala, je navedla, da gre za začasen protikrizni ukrep, ki bo trajal dve leti in s katerim naj bi stabilizirali javne finance. Vendar pa je vlada dr. Mira Cerarja v noveli zakona o DDV predlagala, da višje stopnje DDV postanejo trajne. Koalicija strank SMC, DeSUS in SD je na seji državnega zbora, ki je potekala 18. novembra 2015, uzakonitev višjih stopenj DDV kot trajne tudi sprejela. Uzakonitev trajno višjih stopenj DDV je bila nerazumljiva, nepotrebna, predvsem pa socialno krivična. DDV je namreč regresiven oziroma nesocialni davek, ki najbolj prizadene tiste, ki imajo najmanj, saj ga ti, glede na svoje prihodke, plačajo največ.

Pri SDS v zvezi s tem pravijo: “Glede na podatke o tem, da je Slovenija v letu 2014 beležila 3 % gospodarsko rast, v letu 2015 pa 2,3 %, obenem pa se beleži tudi višanje prihodkov v državnem proračunu, saj se v letu 2018 pričakuje kar za 1,4 milijarde evrov več prihodkov v državnem proračunu kot pa jih je bilo v letu 2014, bi bilo pravično, socialno in etično, da se stopnji DDV povrneta na predkrizno raven. Tako predlagamo prvo nižjo stopnjo DDV višini 8,5 % (znižanje iz 9,5% na predkrizno raven), drugo nižjo stopnjo pa v višini 5 %, v zakonu je predlagana nova razvrstitev dobav blaga in opravljanje storitev, za katere se lahko uporabi nižje stopnje, in sicer v kategorije, za katere bi se uporabila 8,5 % DDV in kategorije za katere bi se uporabila 5 % DDV.

Nadalje predlagamo, da Vlada RS predlaga Svetu Evropske unije, da v seznam blaga in storitev iz Priloge III Direktive Sveta 2006/112/ES, torej za tiste, za katere je dovoljena nižja stopnja, uvrsti tudi otroška oblačila in obutev, šolske potrebščine ter gasilsko opremo. V kolikor bi to bilo sprejeto oziroma realizirano, bi se te kategorije v Sloveniji obdavčilo z drugo znižano stopnjo DDV v višini 5 %. Predlagamo tudi, da se za dobavo električne energije, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja določi nižja stopnja DDV v višini 5 %. Pravna podlaga za tak predlog je v 102. členu Direktive, ki določa, da lahko po posvetovanju z odborom za DDV, vsaka država članica uporablja nižjo stopnjo za dobave zemeljskega plina, električne energije ali daljinskega ogrevanja. Predlagamo pa tudi znižanje splošne stopnje DDV na predkrizno raven, in sicer iz 22 % na 20 %.”

Pripis: DZ je danes sklenil, da predlog opozicijske SDS za znižanje davka na dodano vrednost (DDV) na predkrizno raven ni primeren za nadaljnjo obravnavo. V SDS so znova predlagali vrnitev splošne stopnje DDV nazaj na 20 odstotkov ter nižje stopnje DDV nazaj na 8,5 odstotka, ob tem pa uvedbo še druge nižje stopnje, in sicer v višini pet odstotkov.

Št. komentarjev: 2
  1. Lepena pravi

    Bratušica je vse skupaj Z*jebala, sedaj pa se dela še dalje noro… zaradi nje 99% ljudi živi slabše!!!

  2. Danilo pravi

    Odličen predlog, a kaj ko so cmerarjevi tako zabiti in hinavski do slovenskega ljudstva in do vsega slovenskega gospodarstva. Žalost od žalosti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen