V brazilskih zaporih spet klanje med kriminalci; 9 mrtvih, še 14 poškodovanih

0

V spopadu rivalskih kriminalnih združb v zaporu v brazilski zvezni državi Goias je v ponedeljek umrlo najmanj devet ljudi, še 14 pa jih je bilo poškodovanih. Ob tem je 106 zapornikov tudi pobegnilo iz zapora, od katerih so jih doslej prijeli 29. Razmere v zaporu so pod nadzorom, poročanje brazilskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah vodstva zapora je spopad izbruhnil, ko je skupina oboroženih zapornikov ene kriminalne združbe napadla krilo, ki ga nadzoruje druga združba. V strelskem spopadu in požaru, ki je izbruhnil ob tem, je umrlo najmanj devet ljudi, še 14 pa jih je bilo poškodovanih.

106 zapornikov je spopad in požar izkoristilo za pobeg, pri čemer so jih po podatkih vojaške policije doslej prijeli 29. Drugi so še na prostosti.

Gasilci so požar pogasili, razmere v zaporu pa so pod nadzorom, poročanje brazilskega novičarskega portala G1 povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Spopadi med zaporniki so v brazilskih zaporih zaradi prenapolnjenosti in pomanjkanja paznikov pogosti. 900 zapornikov v zaporu, kjer je do spopadov prišlo v ponedeljek, je v času nemirov varovalo zgolj pet paznikov, je po poročanju britanskega BBC povedal vodja združenja paznikov v zvezni državi Goias Jorimar Bastos.

Veliki spopadi med rivalskimi združbami so izbruhnili tudi v začetku leta 2017, ko je umrlo več kot 100 zapornikov.

Brazilija je s 726.712 zaporniki država s tretjim največjim številom zapornikov na svetu. V zaporih je prostora za 370.000 ljudi. (sta)

(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen