EU ostro obsoja umor znanega politika na Kosovu in poziva k mirnosti

4

EU ostro obsoja umor kosovskega Srba Oliverja Ivanovića na Kosovu ter vse strani poziva k mirnosti in zadržanosti, tako da bodo lahko stekli vsi postopki vladavine prava in pravosodja. Od kosovskih oblasti pričakuje, da si bodo z vsemi močmi in brez odlašanja prizadevale, da poiščejo storilce in jih privedejo pred sodišče.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je po umoru Ivanovića po telefonu govorila s predsednikoma Srbije in Kosova, Aleksandrom Vučićem in Hashimom Thacijem, so sporočili iz njene tiskovne službe.

Mogherinijeva je v telefonskih pogovorih ostro obsodila umor, izrazila sožalje Ivanovićevi družini in prijateljem ter izpostavila pričakovanje, da bodo kosovske oblasti brez odlašanja poiskale storilce in jih privedle pred sodišče, pri čemer jim bo pomagala misija Eulex.

Na Ivanovića, vodjo Državljanske pobude Srbija, demokracija, pravica je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug danes zjutraj v Kosovski Mitrovici streljal neznani napadalec. Srbski predsednik Vučić je za danes sklical nujno sejo sveta za nacionalno varnost.

Zaradi umora je preložen dialog Beograda in Prištine pod okriljem EU, ki je bil po več kot enem letu premora načrtovan danes v Bruslju na tehnični ravni. Nov datum srečanja srbskih in kosovskih pogajalcev za zdaj ni določen.

Ivanovića je leta 2016 sodni svet misije Eulex obsodil na devet let zapora zaradi vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom leta 1999. Spoznali so ga za krivega spodbujanja pobojev civilistov, ki so jih srbske paravojaške sile aprila 1999 zajele v Kosovski Mitrovici. V priporu je preživel dve leti, aprila lani pa so ga izpustili.

Nekdanji srbski državni sekretar za Kosovo Ivanović je bil sicer prvi kosovski Srb, proti kateremu je na sodišču Eulexa potekal proces zaradi suma vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom.

Po koncu vojne na Kosovu je bil Ivanović ključni sogovornik zveze Nato, Združenih narodov in EU ter je veljal za zagovornika dialoga med Srbi in Albanci na Kosovu. (sta)

Št. komentarjev: 4
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Ta pravi se oglašajo.
  popolninadzoralinič
  boditevcvetju

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Ta pravi se oglašajo.
  boditevcvetju

 3. Micka Mandarina pravi

  Tako bo čez deset let tudi v Makedoniji, čez dvajset pa po vsej zahodni EU.

 4. haapy yack pravi

  hoj
  Takrat EU že ne bo več. Bo samo ena od regij
  novostarifevdalizempres
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen