Dan Martina Luthra Kinga mlajšega v ZDA minil v znamenju protestov proti Trumpu

0

Američani so v ponedeljek praznovali dan borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega in po dolgih letih je praznik spet minil v znamenju protestov. Tokrat proti predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zaradi njegove žaljive izjave glede priseljencev iz afriških držav in Haitija.

Trump je praznik preživel na svojem floridskem posestvu, kjer je v nedeljo zanikal, da bi bil rasist, v ponedeljek pa je svoj redni tedenski nagovor državljanom posvetil ubitemu borcu za enakopravnost temnopoltih in med drugim dejal, da so Kingove sanje ameriške sanje in obljuba všita v tkanino države. “To so sanje sveta, kjer se ljudem sodi po tem, kdo so in ne kakšnega videza so ali od kod prihajajo,” je sporočil Trump.

“Trumpova stolpnica je v napačni državi,” pa je med drugim na proslavi praznika v Harlemu dejal aktivist Al Sharpton, ki ga je skupaj z večino Newyorčanov sram, da predsednik prihaja iz New Yorka. Na tej osrednji newyorški proslavi so sodelovali tudi vsi vidni politiki države in mesta, kot je župan Bill de Blasio, guverner Andrew Cuomo ter oba senatorja Chuck Schumer in Kirsten Gilibrand.

“Mislim, da je rasist. Ne morem verjeti. Žalosten sem. Mislim, da nas ta človek, ta predsednik pelje nazaj v neke druge kraje,” je na televiziji ABC dejal demokratski kongresnik iz Georgie John Lewis, ki je pred desetletji protestiral skupaj s Kingom in trpel udarce policijskih pendrekov.

Lewis je seveda komentiral Trumpovo izjavo iz preteklega tedna, ko je ob razpravi o priseljevanju vprašal prisotne, zakaj morajo ZDA dobivati imigrante iz “usranih lukenj” Afrike in Haitija namesto držav, kot je Norveška. Bela hiša in Trump te izjave nista nikoli zares povsem zanikala. Pomagati sta skušala dva republikanska senatorja, ki sta dva dni po sestanku v Beli hiši dejala, da tega nista slišala.

To je razjezilo demokratskega senatorja Dicka Durbina, ki zahteva, naj Bela hiša objavi posnetke sestanka, njegov republikanski kolega Lindsey Graham iz Severne Karoline pa je izjavil, da se njegov spomin ni ustrezno spremenil kot pri nekaterih. Ponovil je, da je Trumpu povedal svoje že na sestanku.

Izjava je dodatno razjezila Trumpove nasprotnike, še posebej temnopolte, ki so jezo izražali na številnih protestih po ZDA. Na newyorškem Times Squaru se je zbralo več sto Američanov večinoma haitijskega izvora, ki so zagotavljali, da ne prihajajo iz usrane luknje in da naj bi bili rasistu v Beli hiši dnevi šteti.

Protesti so potekali tudi v West Palm Beachu na Floridi in malce vzhodneje v Palm Beachu, kjer domujejo bogati nedaleč od Trumpovega posestva in kluba Mar a Lago. V West Palm Beachu so protestirali le temnopolti, v Palm Beachu pa se je na drugi strani ceste našlo tudi nekaj Trumpovih podpornikov, ki so navijali, da Amerika spet postane velika.

“Amerika je že velika in v veliki meri zaradi Afrike ter afriških ljudi,” je na osrednji proslavi praznika v Atlanti dejal pastor baptistične cerkve Ebenezer prečastiti Raphael Warnock. To je cerkev, kjer je nekoč pridigal Martin Luther King mlajši, katerega hči Bernice King je poudarila, da ne smejo dovoliti, da svet sprejme predsednikove besede kot odsev resničnega duha Amerike.

Sin slavnega borca za državljanske pravice Martin Luther King III pa je sodeloval na proslavi v Washingtonu in izrazil dvom, da je s predsednikom ZDA vse v redu. “Ko predsednik izjavi, da ZDA potrebujejo več imigrantov iz belih držav, kot je Norveška, potem je škoda izgubljati preveč besed o tem. Potrebno je delo na njegovem srcu.” (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen